Опроштајни пријем за епископа Атанасија у Скупштини града Београда

Председник Скупштине града Београда Александар Антић примио је данас у Старом двору Његово Преосвештенство изабраног Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија у опроштајну посету поводом одласка на нову дужност

Епископ Атанасије обављао је дужност Епископа хвостанског, викарног Епископа Патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој, пуних 14 година. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је 1. јуна ове године Његово Преосвештенство Атанасија за Епископа бихаћко-петровачког. – У име Београда и свих Београђана изражавам велику захвалност због одличне сарадње коју смо имали током протеклих година и великог доприноса који је Атанасије Ракита лично дао. Захваљујући томе у Београду је постигнут висок ниво верске толеранције, базиране на највишим вредностима – рекао је г. Антић, подсећајући да су сви учествовали и у конкретним пројектима.

Према његовим речима, Епископ Атанасије је у протеклих 14 година предано обављао дужност епископа хвостанског и викара српског патријарха у Београдско-карловачкој архиепископији.

– Поздрављамо се са владиком Ракитом, али се не растајемо. Ниво односа који смо успоставили је такав да ће сарадња сигурно трајати и у наредном периоду. Верници Српске православне цркве у области Босанске крајине, која још вида ране из претходних ратова, а пре свега у Бихаћу и Босанском Петровцу, могу да буду срећни што добијају оваквог владику. Верујем да ће његово искуство и знање помоћи да се читав регион развије, као и да дође до веће верске толеранције и помирења међу људима – истакао је Антић и додао да је на данашњем пријему уговорено иницирање неке од београдских општина да се побратими са Босанским Петровцем.

Владика Атанасије је нагласио добру координацију бројних активности, нарочито у области културе и просвете.

– Заједно са градом учествовали смо у истим радостима и жалостима, што говори о томе колико је сарадња била блиска. Такав однос био је врхунац мојих тежњи и жеља – истакао је владика.

Пријему су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј, директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Милета Радојевић и заменик председника Скупштине града Београда г. Зоран Алимпић.

Извор: Скупштина града Београда