Александријски Патријарх на Кипру

Александријски Патријарх на Кипру
Александријски Патријарх на Кипру
Александријски Патријарх на Кипру
Александријски Патријарх на Кипру

Његово Блаженство патријарх александријски и све Африке Теодор II стигао је на Кипар 23. фебруара 2018. године. До посете је дошло на позив Његовог Блаженства Архиепископа кипарског Хризостома, а поводом 40-годишњице његове архијерејске хиротоније и постављења за Митрополита Пафоса 25. фебруара 1978. године.

У пратњи Предстојатеља Александријске Цркве били су митрополити гвинејски Георгије и киренски Атанасије, који су обојица пореклом са Кипра; о. Данило Виазис, главни секретар Светог Синода и Егзарх Кипарске Патријаршије о. Атинадор Папаеврипијадис.

Одмах после приспећа на аеродром у Лимасолу, два црквена великодостојника су отишли у палату Архиепископије кипарске у Никозији, где су имали кратак састанак.

Током свог кратрког боравка на Кипру Његово Блаженство Патријарх александријски је посетио управника за хуманитарне и прекоморске послове г. Фотиса Фотиуа, са којим је разговарао о томе како Кипрани живе у Африци, као и о помоћи коју Патријаршија александријска организује за оне који се враћају на острво, у Гери у Никозији. Разговарали су и о имплементацији програма под називом „Александрија: Ностос – Повратак“ по питањима дијаспоре, што је резултат сарадње између Кипра, Грчке и Египта, а са циљем да се у Александрији у Египут окупе кипарски и грчки емигранти или њихови потомци ради повратничког путовања у место где су они или њихови преци живели.

У своје име, поглавар Александријске Цркве је истакао да ће Александријска Патријаршија подржати свом својом снагом и добровољно читав програм, очекујући пријем 100 Египћана, 70 из Грчке и 30 са Кипра. Он је изразио своје велико задовољство што је овај програм под покровитељством председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија и има безрезервну подршку и грчког премијера Алексиса Ципраса и кипарског председника Никоса Анастастијадиса. Патријарх је лично захвалио г. Фотиу, Његовој Екселенцији председнику Кипарске Републике г. Никосу Анастасијадису, на помоћи и сгталној подршци коју пружа древној Александријској Патријаршији.

Потом се поглавар Александријске Патријаршије сусрео са управним директором ОПАП Кипар г. Димитријем Алетрарисом, са којим је разговарао о начинима подршке ове организације хуманитарним, образовним и културним циљевима Патријаршије.

Увече је Патријарх служио у цркви Светог Саве у старој Никозији, која припада Патријаршији александријској. На крају службе одликовао је министра спољних послова г. Јаниса Касулидеса, који се налазио међу присутнима, орденом „Великог крста Апостола Марка“ Александријског престола, за његов свеукупни допринос делу кипарског јеленизма и Православља, изразивши своју захвалност на подршци Александријској Патријаршији.

Извор: Александријска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)