Александријски патријарх: У Египту обнављају наше цркве, не претварају их у џамије

Patriarch of Alexandria: In Egypt they renovate our churches, they do not  convert them into mosques – Orthodox TimesПатријарх александријски и све Африке Блажењејши Теодор, који борави на Кипру од 11. до 18. септембра 2020, послао је поруку да највећи проблеми имају своје решење, „само их морамо разматрати храбро и с љубављу и научити да помажемо једни другима“.

У својој изјави Александријски патријарх је напоменуо да је „желео да допутује како бих ојачао везе Александријске Патријаршије са Кипарском Црквом“.

Истичући да Александријска Патријаршија обавља вишеструко дело и има непроцењив допринос грчкој и кипарској заједници у Египту, односно грчкој заједници и православним хришћанима уопште, Патријарх александријски је рекао да је велика кипарска заједница на југу Африке.

У Египту обнављају наше цркве, не претварају их у џамије

На питање да се данас Блиски исток и посебно хришћани морају суочити са великим изазовима, претњама, прогонима, насиљем, имиграцијом, Блажењејши је казао: „Видимо како се ту цркве претварају у џамије, а највећи изазов је црква Свете Софије.“ С тим у вези,  Блажењејши  је истакао да је одмах послао поруку подршке Васељенском патријарху.

„Као неку врсту поређења, рекао сам како сам у предности, јер се статус наших цркава не мења, па чак и дају дозволу скоро чим поднесем молбу за обнову. Не само да одмах добијам дозволу, већ и држава много пута пружа помоћ шта год ми треба, као што је случај с црквом Свете Катарине у Суецу и црквом Светог Георгија која се приказује на египатској телевизији попут државног ТВ кипарског канала. Кад програм започиње, можете видети званичну џамију и одмах поред ње цркву Светог Георгија у старом Каиру.

Дубоко ме је повредило претвараљње у џамију великог манастира, наше цркве из снова, Свете Софије, па сам апеловао, послао сам и поруке на поједине установе и лица да се то не чини.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)