Александријски патријарх у југоисточној Кенији

The Patriarch of Alexandria in Southeastern KenyaПапа и патријарх aлександријски и све Африке Теодор II стигао је у град Кисуму на обали језера Викторија, у уторак ујутро, 24. новембра 2020. године. Кисуму је главни град провинције Нианза, познат по дивљини и склоништима ибала и зебри. Истоимена епархија иам седиште у Кисумуу.

На аеродрому су Александријског патријарха дочекали епископ Кисумуа и Западне Кеније Марко, представник гувернера провинције, директор полиције града, архимандрит Апостолос, монахиње манастира Пресвете Богородице Тројњручице, афрички свештеници и верници.

Владика Кисумуа је пожелео добродошлицу Александријском предстојатељу и захвалио му што је пркосио пандемији и унео Југоисточну Кенију у његову пастирску посету.

Александријски патријарх је изразио радост што је апостол Марко по четврти пут водио његове кораке ка Кисумуу, подсећајући на то да је први пут посетио град 1994. године у пратњи тадашњег патријарха Партенија.

Осврнуо се на владику Атанасија који је преминуо веома млад и сада долази у посету још једном код своје духовне деце, пореклом из Африке, владици Марку који се одликује кротошћу, једноставношћу и човекољубљем, истичући да је достојан духовник који је васпитан и образован у Александријској Патријаршији, и то искуство ће га утемељити као мисионара и пастира.

Потом се Патријарх александријски састао са свештенством Епархије, које броји око 80 авњштњних лица, дао је очинске савете и упутства и с њима разговарало о питањима у вези са њиховим мисионарским активностима, истичући, између осталог, да су они  истинска чеда Александријске Цркве, која је била и увек ће бити уз њих. Тада је Александријски патријарх отишао на гроб блаженопочившег владике Атанасија и одслужио парастос.

Потом је Патријарх обишао канцеларије Епархије, благословио просторије и у капели Епархије, дубоко дирнут, обавио парастос упокојеном блаженог спомена митрополиту аксумском Петру. Обраћајући се присутнима, Блажењејши патријарх се осврнуо на велику личност покојног митрополита Петра, који је служио Патријаршији дуге деценије. Са сузама у очима осврнуо се на дан када му је уручио кључеве Патријаршије.

Најзад, Патријарх је поделио поклоне свештеницима и храну женама, које су у радосно певале афричке песме у знак захвалности свом Патријарху на поклонима.

Потом је Његово Блаженство отишао у манастир Богородице Тројеручице, где су га срдачно дочекали духовни отац и оснивач манастира, о. Апостолос, игуманија Антуса и њена пратња. У католикону (саборној цркви) изговорена је доксологија и служено вечерње за празник Свете Катарине.

Патријарх се осврнуо на живот александријске свете и захвалио о. Апостолосу и његовим сарадницимакоји су напустили своју отаџбину Крит и настанили се у дубинама централне Африке да би помогли ближњима.

Потом је Патријарх обишао градилишта манастира, благословио добра дела братства и пожелео да ускоро дође дан отварања. Посетио је и православне школе поред манастира и очински разговарао са ученицима последњег разреда средње школе, који се припремају за завршне испите, уливајући им наду за нови почетак који ће настати после пандемије.

Патријарха су на визитацијиКисуму пратили митрополити Најробија Макариос и Гвинеје Георгије и епископи Ниерија Неофит и Гулуа Силвестар.

Извор: Александријска патријаршија