Амбасадор и чувар наше традиције

Амбасадор и чувар наше традиције
Амбасадор и чувар наше традиције
Амбасадор и чувар наше традиције
Амбасадор и чувар наше традиције

Прослављајући велики јубилеј, 20 година постојања и успешног рада, у Великој дворани Сава центра 28. јануара 2018. године преко 350 чланова Уметничког центра Талија са љубављу и радошћу донело је посебну енергију београдској публици.

Током две деценије постојања српски опанци овог ансамбла изазвали су дивљење и овације на преко пет хиљада концерата одржаних на пет континената, представљајући богато наслеђе наших простора, на коме су се сусретали многи народи, царства и религије. На самом почетку вечери, публика у Сава центру је била у прилици да погледа кратки филм о настанку првобитно Културно-уметничког друштва „Талија“, које је временом, преданим радом, прерасло у правог амбасадора и чувара наше традиционалне уметности. Основан 1998. године у Београду, данас Уметнички центар „Талија“ има омладински ансамбл, старији дечји, млађи дечји, почетни ансамбл, као и омладински и дечји народни оркестар.

Почетак концертног дела програма је донео овације и громогласне аплаузе публике, јер су сви ансамбли „Талије“ у истом трену крочили на бину и играма и песмама из централне и западне Србије, направили атмосферу каква се ретко виђа. Та изузетна тачка је замишљена као омаж детињству – јер су најмлађи чланови седећи посматрали, како се одрасли носе са почетним корацима, који се прво уче кад дете крене са фолклором, а потом уставши, придружили им се. Тако се завртело коло од предшколаца, преко старијег дечијег, омладинског, првог ансамбла, па до ветерана. Била је то слика која ће још дуго остати у памћењу. Они који никада никога не остављају равнодушним – најмањи и најслађи чланови ансамбла, наступили су као следећи, произносећи игре Војводине. Својом вештином, али и својим шармом, умећем и дечијим, заразним осмесима, задивили су публику. Сплет игара из Србије, Лесковца, Гуче Горе, Сарајевског Поља, Горње Косаонице, Топлице, Старе Србије, као и влашке, руске, врањске и шопске игре развеселиле су публику, која је узвратила овацијама. Сваку игру пратила је аутентична народна ношња, дочаравши тако сву богату колоритну ризницу српског фолклора. Надасве професионални, Омладински и Дечији народни оркестар, „Талије“, оплеменили су и дочарали српском фрулом, хармоником, гитаром, контрабасом – српску традиционалну музику, одсвиравши виртуозно сплет мелодија народног оркестра.

Овом културном догађају вредном пажње присуствовали су, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије и главни и одговорни уредник ТВ „Храм“; протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду; свештенство Архиепископије београдско-карловачке, Нишке и других епархија СПЦ; др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, амбасадори Мексика и Аустралије, представници амбасада земаља Малезије, Мађарске и Кореје, као и бројне личности из културног и политичког живота Србије. За ову посебну прилику сви бивши чланови „Талије“ окупили су се заједно, после дужег времена, а допутовали су и они који живе и раде и ван граница наше земље. Зато је прослава двадесет година постојања „Талије“ био посебан догађај за нашу престоницу, који је протекао у знаку српске традиције, културе, фолклора... Певачи и раздрагани играчи, заједно са оркестрима, учинили су овај моменат публици незаборавним и посебним, вративши је песмом и игром својим коренима.

Уметнички центар „Талија“ већ 20 година наступа у нашој земљи и иностранству, а у сарадњи са Српском Православном Црквом и њеним свештенослужитељима. Сваке године „Талија“ одржи преко 400 концерата, од којих су већина уз наше православне храмове у земљи и свету. Српски опанак је заиграо и у Кини, Тајвану, Дубаију, на Тенерифима, у Мексику, Перуу, Еквадору, Канади, Тунису и свим балканским земљама. Гостовали су у Северној Каролини, а потом наставили турнеју у црквама у Кливленду, Орланду, Њу Џерзију, Њујорку, Чикагу, Сент Луису, Мајамију... Наступали су уз помоћ Цркве у Немачкој, Француској, Данској, Белгији, Луксембургу. Наступом у Питсбургу, увеличали су чин устоличења Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја. Били су лице и осмех Србије пред Патријархом александријским г. Теодором Другим, Патријархом јерусалимским г. Теофилом Трећим, Руским Патријархом Кирилом...

На предлог Патријарха српског г. Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је 2013. године Уметнички центар „Талија“ орденом деспота Стефана Лазаревића за делатну љубав према Светој Мајци Цркви нарочито показану у очувању традиције и културе српског народа у Отаџбини и расејању.

За овакав успех „Талије“ превасходно je заслужан њен оснивач, уметнички директор и руководилац ансамбла г. Драган Пантелић, оснивач четири фестивала у Италији, Грчкој и Шпанији и носилац Патријарашке грамате. Велику захвалност овај Уметнички центар дугује и председнику Друштва г. Милану Стојићу.

презвитер Предраг Продић