Амбасадор: „Мисија“ Мађарске је борба против дискриминисања хришћана у свету

Мађарска види себе у улози јачања гласа прогоњених хришћана и других верских заједница на међународном нивоу у дипломатији и јавно, рекао је Андор Нађ (57), мађарски амбасадор у Аустрији, у интервјуу за часописа "Кирхе ин" (бр. 7/2020). "Наша мисија је пронаћи одговор и решење за најзаташканију кризу у људским правима и цивилизацији нашег времена: трагични међународни феномен прогона хришћана", рекао је дипломата.

Дискриминација и прогон хриршћана нарочито су изражени на Блиском истоку и у Сахелском региону, објаснио је амбасадор; више од половине од 245 милиона људи дискриминисаних на основу религије јесу хришћани, што је „једна од најзаташканијих трагедија 21. века“. Светска јавност коначно мора да предузме „одлучну хитну акцију“ против прогона верских и етничких мањина, што је „геноцид“. Мађарска даје важне импулсе за ово, међу којима је и конференција одржана у Будимпешти крајем прошле године.

С обзиром на појачана миграцијска кретања у Европу од 2015. године, влада премијера Виктора Орбана одлучила је не само да „води рачуна о сопственим безбедносним визијама и својим европским обавезама, већ и да помогне обнављању стабилности земаља порекла исељеника“, рекао је Нађ. Једно је сигурно да "западни свет са својим хришћанским културним коренима има важну моралну обавезу".

У складу с тим, Мађарска је 2016. основала посебан Државни секретаријат за подршку прогоњеним хришћанима, који је до сада јединствен у свету, а следеће године програм „Мађарска помаже“ са главним областима хуманитарне помоћи, миграције и слободе вероисповести. Са овом посвећеношћу, требало би провести "термин хришћанске демократије редефинисан од стране Орбана", објаснио је званични представник Мађарске у Аустрији. Проблеми се морају „решавати локално, а не да се увозе у Европу“.

Мађарска стратегија је пре свега охрабрити локалне хришћане да не напуштају своју отаџбину. На пример, у Ираку се финансирају обнова хришћанских насеља или цркава које су уништиле милиције ИС-а 2014. године и изградња болница и школа, делимично у сарадњи са међународним организацијама као што је USAID. Здравствене, социјалне и образовне иницијативе такође ће бити финансиране у Демократској Републици Конго. Заузврат, Мађарска добија „оно што Европи највише треба: хришћанску веру, љубав и истрајност“.

Амбасадор је одбацио оптужбе да је мађарска влада "против ислама", али је нагласио да је првенствено "за хришћане". Нађово образложење: "Традиције и друштво Мађарске, доиста цео њен национални идентитет, заснивају се на хришћанским друштвеним вредностима и етици, која је такође у складу са римским правом и грчком философијом". У погледу критика представника секуларизма, Нађ је рекао да су држава и Црква у Мађарској "одвојени, али не и противници", при чему је сарадња веома снажна, посебно на друштвеном плану.

Породична политика, која је на снази од 1. јула 2019. године, подразумева зајмове и неповратна средства везана за заснивање породице и децу, као и друге мере: „Прво, жене које су одгајале најмање четворо деце ослобођене су пореза на зараду целог живота, а друго, сада и баке и баке имају право на родитељски додатак", рекао је мађарски амбасадор у Аустрији Нађ.

Извор: Катпрес (са енглеског Информативна служба СПЦ)