Aмбасадор Републике Ирске у Савету безбедности осудио насиље Албанаца на Косову и Метохији над Србима

У име Европске уније, њених нових чланица Кипара, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Малте, Пољске, Словачке и Словеније као и кандидаткиња за пријем у европску породицу, Бугарске, Румуније, Турске Лихтенштајна и Норвешка, Савету безбедности обратио се Ричард Рајан амбасадор Ирске у Уједињеним Нацијама.

Заступајући ставове поменутих држава амбасадор Ирске, је упутио позива на хитну обуставу насиља које је угрозило животе људи и нанело повреде великом броју народа на Косову. Придружујемо се изјавама специјалног представника Хари Холкерија и генералног секретара УН Кофи Анана при осуди насиља косовских Албанаца над косовским Срба, које је имало за резултат велики број убијених, и рањених грађана као и војника КФОР-а и цивилне полиције УНМИК-а. Најхитније треба успоставити мир на Косову. Од суштинског значаја је да се обустави насиље и да се не дозволи да ескалира. Нема места онима који пале цркве и џамије, школе и болнице, и уништавају верско и културно наслеђе које је заједничка својина свих нас. Европска унија позива све локалне лидере да поступају одговорно у овом опасном тренутку како би обуставили насиље и успоставили мир. Желео бих да нагласим снажну подршку Европске Уније Холкерију у његовом залагању око спровођења резолуције Савета безбедности 1244 и снандарда УНМИК-ове полиције.

То су основе ангажовања међународне заједнице на Косову. Одговорни за насиље морају бити изведени пред лице правде. Велика је одговорност на свима, рекао је у свом обраћању чланицама Савета безбедности Уједињених Нација амбасадор Ирске Ричард Рајан.