Амбасадор Србије посетио Патријарха александријског

Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке г. Теодор II примио је 8. децембра 2016. године  амбасадора Републике Србије у Египту г. Драгана Бисенића. Током састанка Његово Блаженство Патријарх је обавестио амбасадора Бисенића о мисионарског делу којим се бави Патријаршија на афричком континенту, истичући заштиту коју Египат као земља домаћин пружа древној Патријаршији. Разговори су вођени и о блиским односима двеју сестринских Цркава Александријске и Српске, као и о другим темама.

Блажењејши је споменуо и одличне братске односе које одржава са Његовом Светошћу Патријархом српским Иринејом, коме је обећао да ће посетити Србију после Васкрса. Он је поменуо и да у Јоханесбургу и Габоронеу, седиштима Светих Митрополија Јоханесбурга и Боцване, има много српских православних хришћана, којима духовно помаже Патријаршија александријска. Он је такође споменуо да ће предузети иницијативу, уз посредништво амбасадора Јелинске Републике у Египту, око организације састанка свих православних амбасадора у Египту.

У свом одговору је г. Бисенић захвалио Његовом Блаженству на његовој љубави и веома топлом дочеку и гостопримству у Патријаршији. Он је такође говорио о одличним односима између древне Патријаршије александријске и Патријаршије српске, о захвалности и љубави коју побожни српски народ гаји према Патријарху. Он је захвалио и на духовном старању о српским заједницама у Африци и на крају уручио Његовом Блаженству Патријарху лично писмо председника Републике Србије г. Томислава Николића, као и две књиге као поклон за њега лично. Заузврат, патријарх Теодор је уручио амбасадору Бисенићу вредну византијску икону Светог Јована Претече као дар Председнику Србије.

Извор: Патријаршија александријска (превод – Информативна служба СПЦ)