Амбасадор Велике Британије господин Стефан Вудсворт у посети Патријаршији

Његово Високопреосвештенство, Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, примио је данас у званичну посету Амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије господина Стефана Вудсворта у чијој су пратњи били и господа Бил Лонгхурст у својству амбасадоровог заменика, као и Срђан Глигоријевић, који је амбасадоров саветник.

Амбасадор ја на лепо наученом српском језику изразио своје задовољство што има част да први пут у својој дипломатској каријери борави у Патријаршији Српске Православне Цркве, у коју је дошао са жељом да се представи и пренесе поздраве својих највиших званичника.

Разговор је пријатним током текао кроз све епохе у којима су два народа налазила заједнички језик, као и времена када су две Цркве, наша Православна и њихова Англиканска имале лепе односе, плодотворну сарадњу, и велике пријатеље. Митрополит је нарочито нагласио да се то можда у највећој мери огледало у ликовима нашег Светог владике Николаја Велимировића и њиховог Џорџа Бела, бискупа чичестерског, који је за нашег владику својевремено рекао следеће: ,,Чудесан човек - да! Велики патриота - да! Али, он је био више од тога. Он је био Пророк Божији, не само Божије милости, већ и Божијег Суда."

Поред осталих актуелних тема које су на дневном реду свакодневног јавног мњења, британски амбасадор је на крају заблагодарио на пријатељском пријему. Желевши да ту своју пажњу покаже и на делу, Високопреосвећеном је уручио британску монографију која је штампана у част 170 година британско - српске сарадње и односа. За узврат, од Његовог Високопреосвештенства је добио на дар монографију ,,Светиње Косова" као и Званични грб Патријаршије.

ђакон Александар Секулић