Амбасадору Грчке Христосу Панагопулосу додељен Орден Светог Саве

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његовој Екселенцији Христосу Панагопулосу, амбасадору Републике Грчке у Београду, уручен је орден Светог Саве првог степена на свечаној аудијенцији која је одржана данас, 15. јанура 2009. године, у просторијама Српске Патријаршије у Београду.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уручио је највише одликовање Српске Православне Цркве амбасадору Републике Грчке у присуству Преосвећених епископа бачког Г. Иринеја, хвостанског Г. Атанасија и јегарског Г. Порфирија, као и протојереја-ставрофора Саве Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода. Свечаном пријему присуствовали су и Његово Височанство престолонаследник Александар Карађорђевић, представници дипломатског кора и грчке заједнице у Србији.

У поздравној беседи Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је истакао: „Имам посебну част и радост да у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла поздравим Вас и преко Вас јелински народ који сте Ви достојанствено представљали у нашој земљи. Ви сте, идући стопама Ваших претходника, успоставили и одржавали живи контакт са предстваницима наше државе и Српске Цркве. С обзиром да одлазите на нову дужност, Свети Архијерејски Синод СПЦ донео је одлуку да Вас одликује највишим одликовањем наше
Цркве - орденом Светог Саве првог степена - у знак поштовања наше Цркве према Вашој личности и као израз наше благодарности за Ваш допринос неговању и настављању живих односа наше Цркве са Атинском архиепископијом и државом Грчком. Од срца Вам благодарим и желим успех у даљем раду тамо где Вас Ваша Влада буде поставила."

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј и протојереј- ставрофор Саво Јовић прочитали су одлуку Светог Архијерејског Синода СПЦ на грчком и српском језику. У њој се наводи да је орден Светог Саве првог степена највише одликовање наше свете Цркве и да је додељено Његовом Превасходству амбасадору Христосу Панагопулосу за делатну љубав према Српској Православној Цркви и српском народу, нарочито показану током вршења одговорне дужности амбасадора Републике Грчке у Београду.

Захваливши се на части коју му је Свети Архијерејски Синод СПЦ указао доделивши му највише признање, амбасадор Христос Панагопулос је подсетио да се заједнички корени српског и грчког народа налазе у Византији и да су наша два народа кроз историју била братски сједињена у истој вери и култури.

„Током новије историје - казао је, између осталог, амбасадор Панагопулос - водеће личности Српске Православне Цркве студирале су у мојој земљи, а велики број грчких студената школовао се у Србији. Неговање наших духовних веза наставиће се и у будућности. То је управо најбоље наслеђе које можемо оставити потомцима. Ово одликовање схватам као одликовање мојој земљи и као такво га и прихватам. Користим прилику да изразим најискреније жеље поглавару Српске Православне Цркве, Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу, чији благослов сам недавно примио током дирљиве опроштајне посете. Срећан сам што сам четворогодишњи мандат провео у Србији и надам се да сам за то време додао један мали каменчић у велико, драгоцено здање грчко-српског пријатељства."