Амерички Гети музеј враћа Светој Гори рукопис Новог Завета из 12. века

Музеј „Џ. Пол Гети“ у Лос Анђелесу објавио је да ће вратити светогорском манастиру Дионисијату рукопис Новога Завета из 12. века са непроценљивим минијатурама које осликавају сцене из јеванђељских прича

Овај музеј је набавио овај рукопис – иначе ремек-дело византијске уметности – 1983. године у оквиру веће збирке. Међутим, како је музеј обавестио, недавно истраживање коју је спровело грчко Министарство културе и спорта заједно са Гети музејом, утврдило је да је рукопис на незаконит начин однет из манастира.

Ова претпоставка је потврђена недавним проналаском записа у манастирској евиденцији из 1960. г., где стоји да се констатује његов нестанак. Ни тада, 1960. г., нити касније није објављена информација о његовом нестанку. Нико није обавестио органе власти о крађи, па рукопис  није унет ни у једну листу украдених уметничких дела, како објашњава музеј.

„На основу нових података, који бацају светло на сва ова догађања, музеј је одлучио да се рукопис врати светом манастиру Дионисијату одакле је нестао пре 50 година. Манастирска евиденција, која је тек однедавно доступна јавности, била је од изузетне важности при откривању рукописа“, рекао је др Тимоти Потс, директор Гети музеја.

Извор: Православие.ру