Амнести упозорава на некажњене злочине на Косову

Седам година од када су УН почеле да предузимају напоре у изградњиог правосудног система на Косову, стотине ратних злочина, злочина против човечности (укључујући силовања и принудно нестајање лица) и других злочина на националним основама остале су некажњене, упозорио је данас Амнести интернешенел (АИ).

У најновијем извештају ове невладине организације о правосудном систему на Косову, истакнуто је да ратни злочини, злочини против човечности и злочини на националним основама из сукоба крајем деведесетих "не смеју остати некажњени".

Амнести интернешенел је позвао међународне и косовске власти да доврше и објаве резултате преиспистивања рада међународног и локалног судства у привођењу правди свих одговорних за ратне злочине, злочине против човечности и злочине на националним основама.

"Стотине случајева је затворено због недостатка доказа, који нису ни брзо ни ефикасно прикупљањи. Рођаци несталих тврде да су их међународна полиција и тужиоци, који нису раније били упознати са њиховим случајевима, пречесто испитивали, али да никада није учињен никакав напредак", изјавио је истраживач АИ на Косову Сајан Џонс.

Делегација АИ је, како се наводи, посетила Косово у децембру 2007.године и разговарала са члановима Тима за планирање мисије ЕУ, укључујући и оне који су надлежни за полицију и правосуђе, као и са локалним и међународним невладиним организацијама које прате међународне тужиоце и судство.

Чланови делегације су утврдили да се суђења и даље одлажу због недовољног броја међународних судија и тужилаца, констатовали нагомилавање предмета тужилаштва, неуспех у ефикасној заштити сведока и пружању неопходне подршке жртвама силовања и других злочина сексуалног насиља, што и даље спречава тужиоце да изнесу предмет на суђење.

Амнести интернешенел подсећа да је после сукоба на Косову 1999.године кривични и грађански праводсудни систем доживео колапс.

"Било је јасно да ће Хашки трибунал моћи да суди за само веома ограничен број случајева и УН су због тога успоставиле програм укључивања међународних судија и тужилаца у локални систем кривичног права - тзв "Програм међународних судија и тужилаца".

"Нажалост, за више од седам година поменути Програм није испунио очекивања", истакао је Џонс, који је оценио да локални тужиоци и судије још нису припремљени за кривичне случајеве који укључују међународно право.

"Правне реформе од суштинског значаја још нису преточене у закон, није утврђен никакав датум за довршетак изградње правосудног система како би могао да функционише без трајне међународне компоненете", изјавио је Џоунс.

Амнести интернешенел је саопштио да се модел по коме се у делове уништеног или оштећеног локалног правосудног система доводи искусно међународно особље, како би радило заједно са локалним особљем дугорочно, још може показати ефикасним, али да Косово не може бити пример за такве напоре.

"Нажалост структура и деловање Програма међународних судија и тужилаца је од почетка имала толико мана да пример Косова не може да послужи као модел за увођење међународне компомненте у национлане судске системе".

У извештају АИ изнет је низ свеобухватних препорука у погледу хитних реформи које би, како се наводи, могле да помогну и Европској унији у њеном планирању мисије и Уједињеним нацијама "у планирању било какве будуће транзиционе судске помоћи".

У противном, изгледи за трајан мир и поштовање људских права на Косову биће озбиљно угрожени, пише АИ.

Извор:Танјуг