”Радост љубави унутар породице”

Са напетошћу очекивани закључни документ Светског бискупског синода о породици биће објављен 8. априла 2016.г. у виду постсинодалне апостолске ексхортације коју је потписао папа Фрања и објавиће под насловом "Amoris laetitia” (Радост љубави). То је саопштено у четвртак у Ватикану на конференцији за штампу у одељењу за односе са средствима информисања при Светој столици од стране генералног секретара Синода надбискупа Лоренца кардинала Балдисерија и бечког надбискупа Кристофа кардинала Шенборна.

Текст документа ће износити 200 страница и представља суштину резултата рада двају Синода о породицама, једног ванредног из 2014.г. и једног редовног из 2015.г. Овај докумет ће бити објављен на више језика - италијанском, француском, енглеском, немачком, шпанском и португалском.

На Синоду 2015.г. учествовало је тачно 270 бискупа из читавог света, и на њему  је у својству званичног делегата СПЦ учествовао и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић. Бискупски синод има само саветодавну функцију. Закључни документ relatio finalis је тада био уручен папи Фрањи.

Његовом понтификалном ауторитету је препуштено да одлучи у којој форми и у
комопсегу  ће резултати тих синдодалних саветовања ући у садржај епистуле,
овогапута апостолске ексхортације.

Протођакон Зоран Андрић