Ангели Меркел додељена хришћанско-јеврејска Бубер-Розенцвајгова медаља

Немачкој савезној канцеларки Ангели Меркел додељена је Бубер-Розенцвајгова медаља за 2010. годину на основу вредновања њеног ангажовања против антисемитизма и расизма.

„Као одговорна политичарка на највишем положају“ Меркелова је увек одлучно иступала против мржње и насиља, вели се у саопштењу немачког Координационог савета друштава за хришћанско-јеврејску сарадњу. Наводи се да је канцеларка дала „значајне импулсе“ дијалогу култура и религија.

Координациони савет обухвата у целој Немачкој 80 хришћанско-јеврејских друштава. Он указује на њену сталну беспрекорну одбрану јеврејског обрезања позивајући се на Устав којим је загарантована слобода религије. Наводе се и други моменти у којима се одлучно залагала против антисемитизма и порицања холокауста.

Одликовање ће се госпођи Меркел уручити марта 2020. г. у Дрездену. Ова медаља постоји од 1968. године и названа је према јеврејским философима Мартину Буберу (1878-1965) и Францу Розенцвајгу (1886-1929.) Међу досадашњим носиоцима ове награде налазе се некадашњи немачки министар спољних послова Јошка Фишер, књижевник и оријенталист Навид Кермани и диригент Данијел Барен Бојим. Прошле године ову награду је понео музичар Петар Мафај.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)