Англиканска заједница прославила празник у Патријаршији

Англиканска заједница прославила празник у Патријаршији
Англиканска заједница прославила празник у Патријаршији
Англиканска заједница прославила празник у Патријаршији
Англиканска заједница прославила празник у Патријаршији

У духу хришћанских односа Англиканска Црква традиционално прославила празник Силаска Светог Духа на Апостоле у Патријаршиској капели Српске Православне Цркве.

Ове године, Англиканска заједница Свете Марије у Србији имала је велику част да прослави празник Силаска Светог Духа на Апостоле у капели Светог Симеона Мироточивог у Патријаршији српској у Београду. -Овај догађај пружио је савршену прилику да заблагодаримо Господу на дуготрајним односима наше две државе, који су издржали бројна искушења, изјавио је у кратком обраћању Његова Екселенција Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији. Овом приликом, са осећањем туге, верни су се помолили за жртве недавних терористичких напада у Лондону и Манчестеру.

Такође, ове године обележава се 180-годишњица британско-српских дипломатских односа у спомен на дан када је у Крагујевцу, 5. јуна 1837. године, Џорџ Лојд Хоџис, први британски конзул у Кнежевини Србији, предао службено пуномоћје кнезу Милошу. Током претходних 180 година, британско-српски односи су се развијали променљивом динамиком у политичкој, привредној, културној, образовној и духовној сфери. У том смислу, нарочито је значајан срадачан однос који постоји између Српске Православне Цркве и Англиканске Цркве, успостављен током Првог светског рата и настављен у годинама које су следиле. Његово Краљевско Височанство принц од  Велса посетио је Српску Патријаршију у марту 2016. године (фотогалерија, посета Патријаршији, посета манастиру Ковиљ), а Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је Велику Британију, у октобру исте године (више овде).

Евхаристијској служби, коју је предводио отац Робин Фокс, на којој је Његову Светост Српског Патријарха г. Иринеја представљао шеф Његовог кабинета ђакон Алексанадар Прашчевић, такође су присуствовали и Његова Екселенција амбасадор Канаде у Србије г. Филип Пинингтон и гђа Владана Богетић из Министарства спољних послава Републике Србије.

Извор: Англиканска заједница у Србији