Англикански поглавари договорили интерим решење хомосексуалне кризе

Поглавари 39 англиканских Цркава донели су у Кентерберију одлуку да се помесна Епископална Црква у САД искључи из општења на три годинe

Већина англиканских националних Цркава искључила је огранак своје Цркве у Америци – Епископалну Цркву (Episcopal Church) - на три године из заједничких одлучивања. У позадини ове одлуке стоје опречна гледишта о рукополагању жена у бискупице и опхођења са хомосексуалношћу. Ову одлуку су у четвртак увече у Кентерберију донели 39 поглавара англиканских провинцијских Цркава, на седници којом је председавао примас ове Цркве Архиепископ кентерберијски Јустин Велби.

Већина предводника 39 националних црквених провинција у свету изјавили су да став америчких англикана представља „суштинско напуштање вере и учења о браку“ већине англиканских провинција, што изазива неповерење, где иначе влада „једнодушна спремност да се поново иде заједнички у вери““.

Нарочито су бискупи из Африке и Азије против напуштање традиционалне сексуалне етике. Према незваничним подацима, у свету има између 77 и 85 милиона англиканских верника.

Конкретно, санкција против Цркве чланице Англиканске заједнице, Епископалне Цркве у САД, значи да ова Црква у нареднетри године не сме заступати Англиканску заједницу на екуменским и међурелигијским заседањима. Уколико дође до доношења законских решења, ова Црква нема право гласа.

По питању опхођења према хомосексуалности у Англиканској заједници одавно постоје веома опречна гледишта. Посвећење у бискупа америчког свештеника Џина Робинсона 2003. г., који је живео у истополној вези, ова размимоилажења између либералних и конзервативних довела су до усијања. Изгледа, да и Англиканској Цркви у Канади могу запретити санкције, јер и она заступа сличне либералне ставове као и америчка Епископална Црква, мада се не држи њене праксе.

Пре састанка на врху у Кентерберију, Архиепископ Јустин Велби је упозорио на размимоилажења у његовој Цркви по питању хомосексуалаца, рекавши при том да шизма „не би значила катастрофу, мада је неуспех“. Према његовим речима, било би лоше ако Црква не би то превладала у смислу да једне друге волимо и ипак имамо потпуно различито гледиште. Архиепископ је додао: „Ја не могу ништа учинити ако се неко одлучи напустити просторију“. Али Црква остаје породица, „па и кад се иде одвојеним путевима“.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)