Анкара: Православни ће служити Литургије у католичком храму

Као плод католичко-православне пастирске сарадње, у турској престоници Анкари одмах ће се почети с богослужењима  једном месечно у католичкој цркви Свете  Терезе, која је парохијска црква. Свештеник Цариградске Патријаршије, архимандрит Висарион, служиће свете Литургије. Прва православна служба одржана је 11. марта 2017. године, известила је Фондација Про Ориенте.

У саопштењу Васељенске Патријаршије указано је да је много молби упућено од стране становника у Анкари и активних православних хришћана. До сада је света Литургија служена само повремено у капели Светог Климента на оквиру грчке амбасаде.

За свештенослужитеља у Анкари одређен је архимандрит Висарион, који говори и руски језик. Из изјаве Васељенске Патријаршије саопштавају да православни верници Анкари припадају различитим народима. У питању су дипломати, универзитетски професори и сезонски радници који раде у различитим областима. У саопштењу Васељенске Патријаршије изјављује се захвалност Католичкој Цркви на успупљној богомољи.

Пре Првог светског рата  у Анкари (која је у Европи била позната под њеним грчким именом - Ангора) живео је велики број православних хришћана, углавном Јермена и Грка, постојао је велики број православних цркава које нису сачуване.

Извор: Катпрес (превод се немачког Информативна служба СПЦ)