Античка култура, европско и српско наслеђе

У петак, 25. септембра у амфитеатру Православног богословског факултета отворен је међународни научни симпосион „Античка култура, европско и српско наслеђе" у организацији Друштва за античке студије, чији председник, проф. др Ксенија Марицки-Гађански организује и води овај скуп. Симпосион је отворио Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј Буловић, декан Факултета, након чега је академик Димитрије Стефановић уручио професору Карлу Јоакиму Класену Повељу Матице српске, обративши се присутнима на српском и немачком језику.

Проф. др Ксенија Кончаревић поздравила је присутне, указујући на повезаност Богословског факултета са Универзитетом и истичући да је чињеница да је Факултет  домаћин првог дана Симпосиона још једна потврда враћања Факултета на Универзитет. Проф. Кончаревић је представила Катедру за Филологију и упознала присутне са историјатом Факултета. У наставку преподневне сесије професор Класен се захвалио на повељи, поздравио скуп и одржао предавање на тему „Christian Literature - Pagan Rhetoric - Modern Exegesis".

Поподневни рад симпосиона организован је у сесијама: „Философија и право", „Језик, фолклор и књижевност", „Уметност и археологија".

Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду