Апел Архиепископа Салванос Бутроса за безбедност хришћана у Сададу и Хомсу у Сирији

Свим међународним, хуманитарним и религијским организацијама и институцијама и оним који имају хуманитарну улогу у свету, свим људима добре воље у свету!

Позивам вас у име свих невиних људи у које спадају старци, жене, деца, млади мушкарци и жене заробљени у областима до којих ми не можемо да допремо, нити да они дођу до нас у Сададу и Алхафару. Ја апелујем на оне групе које им забрањују да напуштају опседнуте области, да разговарају с њима о евакуацији на безбедно место где не би били угрожени. Да им се дозволи да иду у правцу Дератије или у правцу Хомса где ћемо их сачекати и збринути.

Позивам све оне који могу ступити у контакт с таквим организацијама у свету које ће допринети овој акцији и молим да их евакуишу безбедно уз напомену да они још не страдају, али  да немају струју, воду, телефон, уз јако мало хране и са много малих беба којима је потребна исхрана и стараца којима су неопходни лекови. Број ових људи превазилази 3.000, а њима је забрањено да напуштају место, а под великим су притиском да тамо остану против своје воље.

Покушавамо да контактирамо све организације и све наше људе у свету да се повежу са нама с добром намером без употребе тешких речи који могу утицати на безбедност овдашњих становника.

Љубазно вас молимо да објавите овај апел на вашим сајтовима, страницама, новинама и медијима, и контактирајте оне који играју позитивну улогу у проналажењу праведног решења за њихово ослобађање.

Са своје стране апелујемо на њих да  се у име Божје смилују на оне недужне људе који нису криви ни за какав сукоб и да им дозволе излаз неповређено и да се према њима љубазно понашају.

Молимо се Господу да им подари стрпљење, снагу, наду и храброст, здравље и добробит.

Господе...Господе...Господе...Не остављај их саме...

Архиепископ Селванос Бутрос Алнемех

Архиепископија хомско-хамска Сиријске Православне Цркве Антиохије и свег Истока

Извор: OCP Cognate page