Aпел поглавара Антиохијске и Руске Православне Цркве

Његово Блаженство Патријарх Велике Антиохије и целог Истока Јован Х и Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил упутили су 26. јануара 2014. године заједнички апел учесницима Међународне конференције о Сирији «Женева-2» у којој учествују представници сукобљених страна и међународне заједнице.

Ми, поглавари братских Цркава – Антиохијске и Руске Православне Цркве, окупили смо се у Москви како бисмо поново посведочили љубав у Христу, коју су наше Цркве сачувале кроз векове. Ова љубав је упућена свим људима, независно од њихове националности, вероисповести и политичких ставова.

Данас молитве узносимо заједно с многострадалним сиријским народом, који пролази кроз незапамћена искушења. Земљу, у којој су муслимани и хришћани живели вековима, испуниле су сузе оних који оплакују погибију својих ближњих и који подносе тешкоће изгнања из родног краја. Невоља, која је задесила донедавно миран крај нема милости ни према старцима, ни према деци, ни према муслиманима, ни према хришћанима. Нема срца које би могло да остане равнодушно према страшној трагедији у Сирији.

Ових дана у Швајцарској се одвија међународна конференција која је за истим столом окупила представнике сукобљених страна и међународне заједнице. Учесницима у преговорима упућујемо свој ватрени позив да учине све како би зауставили крвопролиће и вратили мир на благословену сиријску земљу.

Апелујемо на све учеснике Међународне конференције о Сирији «Женева-2» да се супротставе свим појаваме екстремизма, како би се окончала нетрпељивост и политика ултиматума. Само братски и слободни дијалог у самом сиријском друштву може да отвори пут за мирно регулисање ситуације.

Поново позивамо на хитно ослобођење хришћана који су постали таоци у војном сукобу. Дуги низ месеци се у заточеништву налазе јерарси из Алепа, митрополити Павле и Јован Ибрахим, а преко месец дана монахиње из манастира свете Текле у древној Малули. Апелујемо на све стране да испоље хуманост и милосрђе који ће сведочити о њиховој намери да иду путем успостављања мира и добробити у Сирији.

Размере несреће приморавају нас, поглаваре двеју Православних Цркава, да се обратимо свим људима добре воље с позивом да помогну онима који страдају у избегличким логорима и који трпе оскудицу пошто су изгубили кров над главом и средства за живот.

Треба окончати уништавање културних и верских споменика од непроцењиве вредности којима је тако богата сиријска земља. Њихово уништење је злочин према будућим нараштајима.

Верујемо да ће Свемилостиви Господ показати Своју милост према народу Сирије, да ће умножити снагу и благословити оне који теже миру и добробити на овој древној и светој земљи.

Извор: pravoslaie.ru