Апел за хришћане у Турској

Бечки надбискуп са 500 поклоника на поклоничком крстарењу по Егејском мору

Кардинал Кристоф Шенборн позвао је на молитву за хришћане у Турској на поклоничком путовању Бечке надбискупије. Надбискуп се заједно са око 500 поклоника налази на поклоничком крстарењу пратећи стопе Светог апостола Павла кроз Егејско море. Последње недеље  поклоници су изашли на копно, у турски лучки град Измир и посетили антички Ефес.

У великом амфитеатру кардинал је представио аустријским поклоницима један брачни пар пореклом из Беча, а које је претходни папа замолио да појачају малу католичку заједницу у Истанбулу. Они сад ту живе већ 18 година са око 50.000 до 70.000 хришћана у Истанбулу.

Њима је као мањини свуда у земљи тешко. “Помолите се за њих, за хришћане у Турској и на Блиском истоку. Њихов живот није лак...“

Крстарење бродом је комбинација библијске школе, поклоничког путовања, слободног времена и културе. Мото овог поклоничког крстарења гласи „Учимо од Св. апостола Павла: како да живимо као заједница, како да успостављамо и градимо заједницу“. Поклоници из Бечке надбискупије не путују потпуно сами на овом бродском крстарењу, већ са око 1.500 других гостију, који су резервисали одмор на Средоземљу. На броду је специјално за поклонике направљен олтар, тиме што је један пословни део у броду претворен у капелицу.

Извор: Катпрес