Апел за заштиту и безбедност хришћана у Египту

Папа Фрања је затражио ефикасну заштиту верских слобода хришћана на Блиском истоку и у Северној Африци. Позивајући се на јеванђељски извештај о бекству Свете породице у Египат, он је изразио наду да ће сви становници ове земље на Нилу, међу њима и хришћани, уживати сву заштиту и безбедност.

У том региону морају постојати „стварне гаранције“ за неометано вероисповедање, рекао је у понедељак Свети отац на богослужењу у Ватикану. Хришћани морају имати право да неометано живе у овом региону, у којем су рођени и у којем имају отаџбину 2000 година. Уз то, истиче поглавар Римокатоличке цркве, хришћани су пружили велики допринос благостању свеукупног друштва.

Папа је истовремено позвао све хришћане на молитву за мир на Блиском истоку и на Светој земљи. Својевремено су Богородица, Јосиф и мали Исус прихваћени „у гостољубивој земљи Египту“, па се папа нада да ће Египат гарантовати својим грађанима  „живот достојансвен и безбедан“.

Папа Фрања је изразио нарочиту забринутост услед положаја Копта у Египту. Њима се бар сада прети насиљем, које је „повремено“ и верски мотивисано и усмерава против  хришћана. Он бодри хришћане да не малакшу, него да суделују у изградњи братског и солидарног друштва.

Извор: Катпрес