Аранђеловдан прослављен на Михољској Превлаци

Аранђеловдан прослављен на Михољској Превлаци
Аранђеловдан прослављен на Михољској Превлаци
Аранђеловдан прослављен на Михољској Превлаци
Аранђеловдан прослављен на Михољској Превлаци

У манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта 21. новембра 2017. године светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача прослављен је празник Светог архистратига Михаила - Аранђеловдан.

Началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, коме је, као и игуману манастира архимандриту Бенедикту (Јовановићу) Свети архангел Михаил крсна слава. Саслуживали су дванаест свештеника и два ђакона, а молитвено је учествовало монаштво и вјерни народ Боке.

Пред почетак Литургије, коју је служио на темељима храма Светих Архангела чија обнова почиње ових дана, Митрополит је у новијем храму задужбини контесе Катарине Властелиновић замонашио искушеника ове свете обитељи Бошка, коме је дао монашко име Михаило. Такође, у првине ангелског образа обукао је послушника Василија.

Након Литургије, благосиљан је славски колач манастира, као и колачи многобројних свечара који Аранђеловдан славе као породичну крсну славу.

У архипастирској бесједи митрополит Амфуилохије је рекао да се преко Свете службе Божје обнавља памћење на све оне који су себе кроз вјекове уграђивали у превлачку светињу. -Обнавља се и спомен благовјерне Катарине Властелиновић која је прва покренула тјелесну обнову овога храма у току прве половине 19. вијека и која је овдје мученички пострадала. Није се то разорној демонској сили допало, као што и данас има неких којима се не допада то обнављање, рекао је Митриополит црногорско-приморски и додао да је ова светиња вјековима васкрсавала душе и да се нада да ће се и ово покољење уградити у њену обнову.

-Прво светим причешћем, а онда и обнављањем зидова овога храма Светих архангела Михаила и Гаврила. Обнавља се, дакле, памћење на све епископе и свештенике који су овдје Богу служили. Међу њима посебно мјесто заузима часно свештеничко братство Костића, рекао је Владика, који је на крају богослужења публицисти Васку Костићу уручио највише одликовање Српске Православне Цркве - орден Светог Саве, којим га је на Митрополитов предлог одликовао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве за „жртвено ангажовање, усмено и писмено, на откривању историјске истине о манастиру Михољска Превлака, на очувању његовог блага и несебичном труду на његовој обнови“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска