Аранђеловдан у Петропавловском храму у Аранђеловцу

Аранђеловдан у Петропавловском храму у Аранђеловцу
Аранђеловдан у Петропавловском храму у Аранђеловцу
Аранђеловдан у Петропавловском храму у Аранђеловцу
Аранђеловдан у Петропавловском храму у Аранђеловцу

Велики празник Цркве Божје, Сабор Светог aрхангела Михаила, прослављен је и ове године веома свечано у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

Сабраном народу и бројним славарима који су Литургијом отпочели прослављање свога заштитника, aрхангела Михаила, владика Јован је честитао празник и пожелео срећну и Богом благословену крсну славу. Владика је у беседи истакао значај и улогу небеских Сила Бестелесних у животу Цркве, али и свакога човека који на крштењу добија свога анђела чувара, који бди над нама целога живота: - Анђео записује сва наша добра дела која чинимо током живота, али и онај непомјаник бележи сва наше грехе и рђава дела која чинимо. И онда, када душа човекова изађе пред лице Божје, анђео чувар износи све наше добро, док онај други износи наше зло, те бива вагање на оном кантару који се често иконопише на иконама светог Архангела Михаила. И постоји једна прича о неком човеку коме тај кантар није превагнуо ни на једну ни на другу страну, јер је имао подједнако и добрих и лоших дела. Тада је анђео чувар кануо једну сузу на страну са добрим делима и кантар је превагнуо на ту страну, те се човек спасао. Ова прича најбоље говори колики је значај анђела у нашем животу, а ми браћо и сестре, треба да се угледамо на њих у ономе што они непрестано раде- да славимо Бога целим својим бићем, нагласио је владика Јован.

На крају свете Литургије, Владика је доделио орден Вожда Карађорђа г. Радовану Мирковићу, као и архијерејске грамате признања гђама Весни Јокић, Љиљани Лешкин и Лудмили Вокоун из Аранђеловца за дугогодишњу свесрдну помоћ у животу и раду петрпавловске цркве.

Након Св. Литургије владика Јован је преломио славски колач старешини петропавловске цркве, протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу и остао за славском трпезом.

Извор: Епархија шумадијска