Археипископ охридски Јован посетио светиње Москве

Археипископ охридски Јован посетио светиње Москве
Археипископ охридски Јован посетио светиње Москве
Археипископ охридски Јован посетио светиње Москве
Археипископ охридски Јован посетио светиње Москве

У Даниловском манастиру у Москви, где се налази и Одељење за спољне црквене везе Московске Патријаршије, чувају се мошти Светог Данила Московског, пред којима се 22. априла 2015. године поклонио Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован. Архиепископ је посетио цркву Светих Патра и Павла, при којој се налази Подворје Српске Патријаршије у Москви.

За време посете Москви, архиепископ Јован се заједно са Епископима зворничко-тузланским Хризостомом и моравичким Антонијем поклопнио моштима Свете Матроне Московске у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Москви.

Заједно са Епископима зворничко-тузланским Хризостомом и моравичким Антонијем, архиепископ Јован је посетио Донски и Новоспаски манастир. У Донском манастиру се вари свето миро за целу Московску Патријаршију и оде почивају мошти Светог Тихона, првог Патријарха московског након васпостављања Патријаршије 1917. године.

Архиепископ Јован посетио је 23. априла 2015. године Тројице-Сергијеву лавру у Сегијевом Посаду, где се поклонио моштима Светог Сергија Радонешког у храму Пресвете Тројице. Овде је посетио и храм Успења Пресвете Богородице, као и Трапезни храм и друге храмове и параклисе који се налазе у лаври. Такође је посетио Духовну академију и разгледао Музеј у саставу Академије.

У повратку је посетио женски манастир посвећен Покрову Пресвете Богородице у граду Хотково. Овде се чувају мошти родитеља Светог Сергија Радонешког, преподобног Кирила и Марије Радонешки.

Његово Блаженство је посетио 24. априла 2015. године Сретенски манастир у Москви у којој ради и Сретенска духовна семинарија. После поклоњења моштима Светог Илариона Веријског, Архипеископ је посетио Сретенску духовну семинарију. У манастиру се подиже огромна црква посвећена руским новомученицима.

Истог дана, Архиепископ је посетио манастир Рођења Пресвете Богородице и храм у изградњи посвећен Покрову Пресвете Богородице у насељу Јасењево у Москви. Овај храм је у потпуности изнова изграђен. Карактеристичан је по томе што је то један од ретких храмова у Русији који је подигнут у потпуно визанитијском архитекстонском стилу, а зидна и подна декорација су у мозаику. У приземном храму је изведена копија светих места у Јерусалиму и Витлејему: пећина у којој је Христос рођен, тамница, Голгота, гроб Господњи, као и гроб Пресвете Богородице. Идуће године цркву ће осветити Патријарх московски Кирил.

Архиепископ Јован је посетио Зачатијевски и Смоленски новодевички манастир у Москви. Оба манастира су женски. Зачатијевски манастир је био потпуино срушен за време комунистичке владавине, па је обновљен из темеља. Смоленски новодевички манастир, пак, био је привремено конфискован, али није био разорен. Иначе, био је запаљен за време Наполеоновог повлачења из Москве. Основала га је прва супруга цара Петра Великог Евдокија, у монаштву Јелена.

На крају посете Москви Архипископ Јован је посетио: Кремаљ, подворје Соловјецког манастира у Москви и подворје Валаамског манастира у Москви.

Извор: poa-info.org