Ретка грнчарија из IV века са хришћанским симболом пронађена у Лондону

Археолози са Универзитета у Кембриџу откопали су дрвене куће из бронзаног доба, које су сачуване у муљу у близини каменолома крај Петербороа, у В. Британији, 12. јануара 2016. године.

Одломци керамике откривени у данашњем Лондону, у Енглеској, пружају интересантан поглед на ранохришћанска насеља у Европи, кажу археолози.

Грнчарија, откривена 1970. године близу улице Брентфорд Хај у Лондону, недавно је означeна пошто показује Христов монограм. Важан религијски натпис на артефакту археолози су претходно  били превидели.

Одломак грнчарије, који ће ићи на изложбу почетком васкршњег викенда у Лондонском музеју, откривен је у оквиру нечега што је у 4. веку представљало хришћанску заједницу близу реке Темзе у римском Лондону.

Адам Корсини, који ради као менаџер археолошких збирки при Лондонском музеју археологије, изјавио је за Гардијан да новооткривени проналазак баца светло на хришћанство у Европи током 4. века.

Поред делова грнчарије, археолози су пронашли неколико других важних артефакта на локацији улице Брентфорд Хај, међу којима су новчићи, накит и бронзане чиније, као и друге драгоцености.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)