Архиђакон Силуан стекао звање магистра богословља

На Богословском факултету „Светог Апостола Андреја“ Грчке Православне Цркве у Сиднеју, Аустралија, архиђакон Силуан (Мракић), секретар Епископа ваљевског Господина Милутина, стекао је степен магистра богословља.

Отац Силуан је магистрирао на тему: „Поновно разматрање скорашњих критика Нео-патристичке Синтезе: Увиди из Светог Јустина Поповића“ (Revisiting Recent Criticisms of the Neo-patristic Synthesis: Insights from St Justin Popovic). Овај степен му је званично додељен на свечаној церемонији Сиднејског Колеџа Дивинитија (Sydney College of Divinity), која је одржна у чувеној „Великој сали“ (The Great Hall) Сиднејског Универзитета у суботу 10. маја 2014. године. Иначе Сиднејски Колеџ Дивинитија је удружење –установа (consortium) богословских факултета чијем телу припада и Свето-Андрејски Грчки Православни Богословски факултет на коме је отац Силуан студирао.

Архиђакон Силуан (Мракић) рођен је 1979. г. у Сиднеју где завршава своје основно образовање, а после кога уписује и успешно завршава Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу. По свршетку средње школе уписује Богословски Институт СПЦ у Београду по чијем завршетку, по благослову Епископа ваљевског Господина Милутина, студије наставља на Духовној Академији Руске Цркве у Москви коју успешно окончава и стиче назив кандидат богословља бранећи свој рад на тему "Антропологија Преподобног Јустина Ћелијског". На одбрани овог рада, као опонент учествовао је умировљени Епископ захумско-херцеговачки Г. Атанасије Јевтић.

Архиђакон Силуан (Мракић) се по благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, две године налазио на мастер студијама Боголовског факултета "Светог Апостола Андреја" Грчке Православне Цркве у Сиднеју, Аустралија. На овом факултету је био изузетно прихваћен и цењен као један од највреднијих и најбољих студената. Отац Силуан у току својих двогодишњих студија живео је у Сиднеју, где је и богослужио као Архиђакон често саслужујући и Његовом Преосвештенству Епископу аустралијско-новозеландском Господину Иринеју.

По речима Епископа др Атанасија Јевтића још је Преподобни Јустин Ћелијски безрезервно пројављивао своју Српску Православну љубав према браћи Русима и Грцима до краја живота. По речима Владике Атанасија док су оцу Јустину руски духовници били исповедници и док се са руским избеглицама доживотно дружио у последњим данима живота говорио је својој духовној деци за Грке: "Браћу Грке увек волите као наше духовне родитеље и кумове и свагдашње учитеље у вери, побожности, и црквености." Такође је познато да је отац Јустин своју духовну децу упућивао на Свету Гору и Грчку "да се тамо науче Православној побожности и црквености".

Архиђакон Силуан (Мракић) је у свом Богословском образовању успео да у себи споји љубав према Руском и Грчком Православном богословљу и да из њих као пчела из цвећа извуче оно што је најбоље.

Честитамо нашем брату у Христу, Архиђакону Силуану, стечени степен магистра богословља и молимо се Господу да стеченим знањем и својом јаком вером послужи своме многострадалном роду српском, а све у част Бога Живога у Три Лица прослављенога Оца, Сина и Светога Духа.

Из Канцеларије Епископа ваљевског

Његово Преосвештнство епископ Иринеј, свештенство и верници матичне епархије,  Митрополије аустралијско-новозеландске, свесрдно честитају преподобном архиђакону Силуану (Мракићу) на стечени степен магистра Богословља!