Архиепископ атински: Псалтно појања увршћено у Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

Архиепископ атински и све Грчке Јероним састао су се са члановима Федерације удружења грчких појаца (OMSIE). Разлог састанка била је одлука Унеска да се византијско појање укључи у Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Одлука је донета у Међувладином одбору за заштиту нематеријалног културног наслеђа (Унеско, 2003) за време 14-годишњег састанка у Боготи (9-14. децембра 2019, Колумбија).

Архиепископ је одлуку описао као „значајну" и захвалио Федерацији на исходу: „За вас је то велики успех, заједно с посебним доприносом министра културе Лине Мендони, која има посебан осећај за то. Све што може допринети неговању  псалтне уметности у међународном контексту важно је, и то морамо поздравити.“

Чланови Федерације су имали прилику да разговарају с Архиепископом о питањима друштва појаца. „Институционални оквир је застарео и зато предлажемо да формирамо одбор за преиспитивање  актуелног  питања које се тиче наших појаца", рекао је председник Федерације Костас Политис.

Архиепископ је рекао да дели забринутост појаца и да ће га подржати на сваки могући начин. „Дух који данас влада је противан Цркви. Не тражимо од државе новац, већ да Цркву видимо „како напредује“.

Оскудна имовина Цркве мора се трошити у духовне сврхе, односно за добротворне сврхе, љубав. А Црква мора пронаћи начине да  награди појце. Доћи ће време када Црква то неће моћи..“

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглeског Информативна служба Српске Православне Цркве)