Архиепископ Дамаскин посетио српску парохију у Јоханесбургу

Пете недеље Васкрсњег поста, 10. априла 2011. године, Његово Високопреосвестенство Архиепископ Јоханесбурга и Преторије Г. Дамаскин (Папандреу) посетио је српску парохију и храм светог апостола Томе у Јоханесбургу. Ово је била прва посета г. Дамаскина српској парохији од његовог устоличења децембра 2010. године у трон православног архипастира јужноафричког.

У Архиепископовој пратњи се налазио јерођакон Дамаскин из Грчке. Архиепископ Дамаскин је присуствовао Светој литургији коју је служио старешина храма архимандрит Пантелејмон.

После Свете литургије, архимандрит Пантелејмон је бираним речима поздравио високог госта захваљујући се на великом благослову кога се српска заједница удостојила посетом новоизабраног Архиепископа и изразавајући благодарност светој Александријског Патријаршији на братској љубави и непроцењивом благослову којим се духовно користимо, а то је да српска заједница која живи на афричком континенту има свој храм у коме свештеник служи на српском језику и у коме се народ учи вери и путу спасења и духовно се користи светим тајнама и молитвама на свом матерњем језику.

Отац Пантелејмон је поручио окупљеним верницима да у својим молитвама увек помињу новог Владику јер он носи на својим плећима највећи терет и суочава се са највећим изазовима и искушењима, а уз то је неопходно и да све мудро руководи путем спасења и учи нас правилно речју истине Божије. На крају свог обраћања, старешина српског храма је из благодарности, као мали знак пажње, љубави и сећања на прву посету, поклонио Архиепископу Дамаскину икону светог Георгија, српску заставу, украсни тањир (сувенир) који је прављен посебно за прославу освећења храма са сликом храма св. Томе у Јоханесбургу, документарни филм о освећењу храма, неколико издања парохијског часописа "Светосавско огњиште" и домаћу ракију из Србије.

Архиепископ Дамаскин се захвалио оцу Пантелејмону на топлој и срдачној добродо ш лици, благословио присутне вернике и обратио им се речима духовне поуке о томе како је неопходно да волимо Бога, како бисмо истински могли волети и људе. Нарочито је подвукао блиске везе измедју наша два народа, грцки и српски, и упоредио страдања Срба на Косову и Метохији са страдањем Грка на Кипру. Архиепископ Дамаскин је упознао присутне парохијане и да је, до свог постављења у Јоханесбург, био на служби шест година као православни Архиепископ у афричкој држави Гани, а пре тога старешина храма у јужноафричком граду Дурбану. Архиепископ Дамаскин је рођен 1957. године и у родној Грчкој завршио студије политичких наука и теологије.

Разговори са Архиепископом Дамаскином су настављени за трпезом љубави коју су припремили парохијани по традиционалном српском обичају гостољубивости и гостопримства. Архиепископ Дамаскин је за ручком напоменуо да би после васкршњих празника требао да се досели у митрополијску резиденцију и да ће тада његова врата широм бити отворена за оца Пантелејмона и све вернике српске парохије.

После заједницког фотографисања са верницима, уз звук црквеног звона, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Дамаскин је благословио верни народ и српску дечицу, поручивши да ће у својим молитвама увек имати српску заједницу у Африци и братски православни српски народ.

Чланови Црквеног Одбора ЦСО Свети Сава у Јоханесбургу