Архиепископ Димитрије се повукао с положаја

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Грчке Православне Архиепископије г. Димитрије у суботу је званично поднео оставку у писменом облику током састанка у Константинопољу са Патријархом васељенским г. Вартоломејем. Оставку 91-годишњег Архиепископа разматраће Свештени Синод Васељенске Патријаршије на својој наредној седници у четвртак, 9. маја, када се очекује да размотри и питање ко ће га наследити на престолу Грчке Америчке Архиепископије.

У званичном саопштењу Васељенске Патријаршије стоји да је у „суботу 4. маја 2019. године Његова Све-Светост Васељенски патријарх примио Високопреосвећеног архиепископа Димитрија, Герона Америке, који га је упознао са разним пословима његове Богом спасавене епархије.“

После тога, Архиепископ је поднео писану оставку на трон Свештене архиепископије Америке, коју је обделавао богољубивом старањем двадесет година.

Архиепископ Димитрије (Тракателис) је рођен у Солуну 1. фебруара 1928. године. Похађао је Богословски факултет на Националном и Каподистријском универзитету у Атини, где је дипломирао 1950. године. Постао је јерођакон 1960. године, а јеромонах 1964. године. Преселио се у Сједињене Државе 1965. године, где је похађао Харвардски универзитет и докторирао 1972. године.

Архиепископ Димитрије је 18. септембра 1999. године устоличен у архиепископској катедрали Свете Тројице као првојерарх Грчке Православне Америчке Архиепископије.

Током времена састајао се и примао многе државнике и великодостојнике, међу којима председнике Вилијама Клинтона, Џорџа В. Буша, Барака Обаму и Доналда Трампа, државне секретаре, сенаторе, конгресмене и државне и градске политичаре.

Годишње је учествовао у комеморацији Беле куће поводом Дана независности Грчке, где је у говорима истицао потребу залагања за мир и пуне верске и друге слободе у целом свету.

Као национални верски вођа, архиепископ Димитрије је био позиван да чита молитве и на републиканским и на демократским националним конвенцијама од 2000. до 2016. године. Присуствовао је инаугуралним председничким церемонијама после сваког избора.

Photography courtesy of Ecumenical Patriarchate / Nikos Manghinas

Извор: базилика.ро (са енглеског Инфо служба СПЦ)