Архиепископ Г. Амфилохије посетио Пећку Патријаршију и Високе Дечане

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у наставку свог похода по Светој косовско-метохијској земљи, служио је 29. јуна 2007. године Свету Архијерејску Литургију под сводовима манастира Пећка Патријаршија.

На Светој служби Божијој, осим мати Февроније и њених сестара које ову Светињу верно чувају већ педесет година, да прими благослов Високопреосвећеног Архиепископа Амфилохија, сабрао се и верни народ који се недавно вратио у Пећ, Бело Поље, Исток и друга околна места.

После Свете службе Божије, Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије састао се са командантом Мултинационалне бригаде за западни део Косова, бригадним генералом Антонијем Венућијем, недавно постављеним на ту дужност, који је пожелио да упозна и поздрави Архипепископа Г. Амфилохија. У току састанка Архипеископ Г. Амфилохије је генералу Венућију и његовим сарадницима говорио о историјском значају Косова и Метохије и светиња Српске православне Цркве које се налазе на њему, преневши им поруку Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла да је Косово и Метохија Света земља од које ми нећемо одустати. Митрополит Амфилохије је између осталог и замолио команданта Венућија да се побрине о српском православном народу који се већ ту налази и који се враћа на своја запаљена огњишта, као и да им, заједно са својим сарадницима, пружи заштиту и помогне у обнови живота.

После састанка са италијанским генералом, Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије је свој пут наставио ка селу надомак саме Пећи Белом Пољу где је посетио цркву Светог Ваведења и благословио Србе повратнике који се ту налазе.

Из Белог Поља, Владика Г. Амфилохије се упутио ка манастиру Високи Дечани, где га је свечано дочекало дечанско братство, допративши га у веома свечаној и дирљивој Литији, уз црквене песме и звуке звона од манастирске капије до кивота Светог краља Стефана Дечанског. Архиепископ Г. Амфилохије им је пренио поздраве и благослове Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла.
Свечано испраћен из манастира Дечани, Архипеископ Г. Амфилохије поздравио се и са пратњом УНМИК-а која га је пратила свих ових дана са оклопним колима и наоружањем, и преко прелаза Кула свој пут наставио ка мајци српских цркава манастиру Студеници где је одржао предавање на годишњем сабору српске православне омладине.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије замолио је команданта Мултинационалне бригаде за западни део Космета генерала Антонија Венућија да пружи заштиту и помогне у обнови живота српском народу.

"Митрополит Амфилохије је током састанка са Венућијем у Пећкој патријаршији пренео поруку Његове Светости Патријарха српског Г. Павла да је Косово света земља од које Срби неће одустати", наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит је генералу Венућију и његовим сарадницима говорио о историјском значају Космета и светиња Српске православне цркве које се налазе на њему.

Митрополит црногорско-приморски је у наставку обиласка српских енклава на Космету боравио у селу Бело Поље, крај Пећи, где је благословио српске повратнике и посетио цркву Светог Ваведења.

Из Белог Поља, Митрополит Амфилохије се упутио ка манастиру Високи Дечани, где је свештенству и монаштву пренио благослове Његове Светости Патријарха српског Г. Павла.

Из манастира Дечани Митрополит Амфилохије се упутио ка манастиру Студеница.

Извор: Свeтигора прес (M.П.К./ С.К)