Архиепископ Јован девет месеци у притвору

Данас, 12. септембра 2012. године, навршава се девет месеци, откад је Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован у притвору!

Архиепископ Јован се налази под суровим затворским режимом: двадесет и три часа затворен је у ћелији, са могућношћу једног часа кретања. Четири месеци га нико није посетио, будући да је јединима који су на то имали право, његовим најближима, мајци и сестри, суд то забранио!

Архиепископ Јован има дијабетес и више него озбиљне проблеме са кичменим стубом! Затворска управа је поред свега Архиепископу Јовану забранила и да чита. Наиме, неколико књига и часописа на грчком језику, које је Архиепископ добио, затворска управа је проследила суду како би исти одлучио да ли Архиепископ Јован сме да чита те књиге или не. Но из суда, више од једног месеца не стиже никакав одговор!

Оваквом тортуром према Архиепископу Јовану, уз најновији монтиран политички процес против Епископа Марка и Давида, монаштва и верника, стиче се утисак да је власт донела политичку одлуку о погубљењу свеправославно признате Православне Охридске Архиепископије, једине канонске Цркве у нашој отаџбини. Власти настоје да, преко монтираних судских процеса, прогону дају легитиман облик, док у исти мах сви међународни извештаји указују да је управо у корупцији огрезло судство под  најдиректнијим политичким утицајем власти !

И они који су Христу монтирали суђење, па Га потом и погубили, мислили су да ће Његовим распећем уништити и Цркву! Но, да ли је било тако?

Овом приликом, апелујемо на свеукупну демократску јавност да се заложи за заустављање прогона на верској основи према људима који низашта нису криви, а понајмање за оно због чега трпе прогон; прогон на коме је немогуће градити будућност Р. Македоније као напредне демократске земље!

Извор: Православна Охридска Архиепископија