Архиепископ Јован – годинy и два месецa y притворy!

Јуче, 12. фебруара 2013. године, навршило се четрнаест месеци како се Архиепископ охридски и митрополит скопски г.  Јован налази у притвору!

Архиепископ охридски Јован је већ осуђен на затворску казну од две и по године. У последњих десет година, у континуитету, чим се заврши један судски процес, против њега се започиње нови, што упућује на закључак да постоји политичка одлука о верском прогону против архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије до њиховог истребљења!

Архиепископ Јован се у последњих десет година у затвору налази по шести пут!

Овога пута, нови судски прогон је започео док се архиепископ Јован већ налазио у затвору. Под изговором да се против њега води нови судски процес, власти противправно и упорно држе архиепископа Јована у притвору! Већ смо предочавали да се и против осуђеног бившег министра Љуба Бошковског, као и против других затвореника, воде нови судски процеси, но, за разлику од архиепископа Јована, нико се од њих не налази у притвору, већ у затвору Идризово! Само против једног човека се спроводе другачије наредбе, као да се има за циљ његово тихо убијање - а тај човек је предстојатељ свеправославно признате православне Цркве у Р. Македонији, Архиепископ охридски и митрополит скопски г. Јован!

Подсећамо, иако архиепископ Јован болује од дијабетеса и има друге здравствене проблеме, он се налази у суровом притворском режиму!

Апелујемо на свеукупну демократску јавност да се покаже људскост, да се поштује правна регулатива и да се учине напори за заустављање прогона на верској основи, који се спроводе против архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије, прогона на чијим основама није могуће градити будућност Р. Македоније као напредне демократије!

Извор: Православна Охридска Архиепископија