Архиепископ критски и Митрополит кисамски код Патријарха Вартоломеја

Сусрет са Његовом Светости Васељенским Патријархом Вартоломејем имао је у недељу 31. јануара 2016. Архиепископ критски  Иринеј, заједно са Митрополитом кисамским и селинским Амфилохијем, подсекретаром помесног Свештеног Синода Цркве на Криту Архимандритом Продромосом Ксенакисом и ректором Православне академије на Криту др. Зорбасом Константину.

Присуствовали су такође Митрополит сасимски Геннадиос, Митрополит француски Емануил и главни секретар Васељенске патријаршије Архимандрит Вартоломеј Самарас. Сврха састанка је сазив Светог и Великог Сабора на Криту у периоду од 16-27 јуна ове године.

Његова Светост је пожелео добродошлицу и поздравио саговорнике, наглашавајући значај и важност свеправославног Сабора, називајући га "историјским догађајем". "Велики благослов, част и одговорност Цркве Крита и Православне Академије Крита, која ће постати значајно место", рекао је Свјатејши.

Архиепископ критски Иринеј је пренео поштовање и захвалност архијереја на Мегалонису, свештенства и народа Крита за избор места одржавања Светог и Великог Сабора.

Митрополит кисамски и селински Амфилохије,  председник Управног одбора Православне академије на Криту, изразио је дубоку захвалност Установе на "поверењу и избору" за остварење овог историјског догађаја.

Извор: Ромфеа.гр