Архијереј апелује на градоначелника Одесе да забрани параду поноса

Више религијских организација у Одеси заузело је оштар став против планиране параде поноса у Одеси. Тако је митрополит Одесе Агатангел заједно са представницима других Цркава и в ерских организација упутио писмо градоначелнику Тухановом апелујући на њега да не дозволи ЛГБТ фестивал „у циљу очувања мира међу становницима града“ и ради неговања добре атмосфере у граду.

Поред митрополита Агатангела писмо су потписали представници Јерменске, Римокатоличке и Гркокатоличке Цркве и других верских организација присутних у Одеси.

Такав догађај планиран за крај овог месеца представљао би увреду верским осећањима милиона Украјинаца и отворену провокацију, истиче се у заједничком апелу. Потписници даље тврде да према 51. члану украјинског Устава брак почива на слободној вољи мушкарца и жене. „Закон штити породицу, детињство, материнство и очинство. Овај став слаже се са библијским ставом о браку и породици. Као хришћани позвани смо да подржимо библијска гледишта у циљу очувања и напретка наше државе у којој је породица основна јединица,“ пишу они.

Начелник Мисионарског одељења Одеске епархије отац Олег Мокрјак ишао је одеским улицама и шкропио их освештаном водицом после прошлогодишње параде поноса. Иначе, параде поноса у Одеси нису биле дозвољене у прошлости, све до 2015. године.

Игуманија Серафима (Шевчук) из манастира Светог Архангела Михаила у Одеси, иначе начелница Синодског одсека за Цркву и културу Украјинске Цркве, у изјави за телевизију истакла је да је Украјина демократска и да свако може имати право на своје гледиште. „Али се ми боримо за фундаменталне основе људског живота, и право је сваког од нас да имамо своја гледишта.“

Она је притом истакла да ЛГБТ догађања помажу моћне силе које желе „да упрљају камене темељце друштва“ у Украјини. Међутим, нагласила је да Црква не позива на бацање камења на такве људе или на излив насиља према учесницима у таквим догађањима, него да и даље треба да буде Црква љубави и спремна на пружање љубави и утехе. Бог је љубав и Он нам сасвим јасно говори да су породица, брак, љубав између мужа и жене темељи људског живота уопште.

Извор: Оrthochristian.com  (са енглеског Инфо служба СПЦ)