Архијереј Руске Православне Цркве у посети Камбоџи

 Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт стигао је 13. фебруара 2015. године у Камбоџу, у пратњи архимандрита Олега (Черепанина), представника Руске Православне Цркве у Краљевини Тајланд, и г. Дмитрија Петровског, службеника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

На аеродрому у Пном Пену делегација Руске Православне Цркве дочекали су г. Дмитри Цветков, амбасадор Руске Федерације у Краљевини Камбоџи, јеромонах Пајсије (Ипате), који води пастирску бригу о заједницама Руске Православне Цркве у Камбоџи, и дипломате руске амбасаде у Пном Пену.

Истог дана, у краљевској палати, Архиепископ Теофилакт сусрео се са г. Конг Сам Олом, замеником премијера владе Камбоџе и министром краљевске палате, која је краљ Нородом Сихамони одредио да прими делегацију Руске Православне Цркве.

Вођа делегације пренео је краљу и народу Камбоџе поздраве и најбоље жеље Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Архиепископ Теофилакт изразио је захвалност властима Камбоџе што су дали у принципу сагласност да се изгради руска православна црква у Пном Пену.

Он је такође изразио наду да ће она помоћи у сведочењу моралних вредности у савременом свету и да ће допринети јачању руско-камбоџанском пријатељству.

Архиепископ Теофилакт је предао г. Конг Сам Олу личну поруку Његове Светости Патријарха Кирила краљу Нородому Сихамонију, а у име Руске Православне Цркве и њеног Поглавара, изразио је дубоко саучешће поводом упокојења краља Нородома Сиханука, са којим се Његова Светост сусрео 2001. године током његове посете Пном Пену у својству председника Одељења спољних црквених односа Московске Патријаршије.

Министар Краљевске палате изразио је дубоку захвалност поводом поруке Патријарха Кирила рекавши притом да „то показује да верске заједнице Русије и Камбоџе су везане добрим односима и сарадњом.“

Истог дана увече,  руски амбасадор у Камбоџи уприличио је у својој резиденцији пријем у част Архиепископа пјатигорског и черскеског Теофилакта.

Делегација Руске Православне Цркве сусрела се 14. фебруара  2015. године са поглаваром камбоџанских будиста Теп Вонгом, који је топло дочекао православног архијереја и изразио своју наду за развој пријатељских односа и сарадње између Русије и Камбоџе. У име краљевске владе и камбоџанског народа, од којих већина исповеда будизам, поглавар будиста Сангха изразио је своју захвалност народу Русије поводом подршке коју они пружају Камбоџи у оживљавању земље после политичких бура 20. века. Он је посебно истакао помоћ Руске Православне Цркве коју пружа Камбоџи у оквиру међународних верских организација и поделио је сећања са својих посета различитим регионима Русије.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Теофилакт пренео је поглавару будистичке заједнице поздраве Његове Светости Патријарха Кирила, који се сусрео са Теп Вонгом 2001. године током своје посете Пном Пену, и изразио захвалност због његовог конструктивног учешћа у Светском самиту верских лидера који се одржао у Москви 2006. године.  Архијереј се такође захвалио Краљу, влади и поглавару камбоџанских будиста, Теп Вонгу, за пружање помоћи заједницама Руске Православне Цркве у Камбоџи.

Истог дана, Архиепископ Теофилакт сусрео се и са г. Мин Кином, министром (култова и ) вера у Камбоџи.

Г. Мин је гостима из Русије испричао о верској ситуацији у Краљевини Камбоџи, где 95% становништва себе сматра будиситма и где је будизам званична религија. Такође има муслимана и хришћана (католици, протестанти и православни) који живе у Камбоџи. Устав земље гарантује једнака права свим верским групама, што одржава активну сарадњу са државом у друштвеној сфери, образовању, итд.

Г. Мин Кин, који председава Удружењем камбоџанско-руског пријатељства, такође је разговарао о развоју пријатељских односа између Руске Федерације и Краљевине Камбоџе. Он је рекао госту о помоћи Русије која се показала у оживљавању земље. На пример, хиљаде камбоџанским стручњака који сада раде у корист своје домовине, школовали су се у Русији.

Истог дана Архиепископ Теофилакт и његова пратња вратили су се у Бангкок да заврше програм црквених прослава у Краљевини Тајланд.

Извор: ОСР