Архијереји Митрофан и Кирило у Виндзору

Архијереји Митрофан и Кирило у Виндзору
Архијереји Митрофан и Кирило у Виндзору
Архијереји Митрофан и Кирило у Виндзору
Архијереји Митрофан и Кирило у Виндзору

Божјим благословом, а заједничким напорима двеју црквеношколских општина, Грачанице и Светог Димитрија, виндзорска колонија је имала посебан благослов да дочека двојицу архијереја: домаћина Његово Преосвештенство Епископа канадског г. др Митрофана и Његово Преосвештенство Епископа буеносајреског и јужно-централно америчког г. Кирила.

Посета архијереја је почела у суботу, 14. марта 2020. године, свечаним дочеком и вечерњом службом у храму Светог Димитрија, које је служио протојереј-ставрофор Мирољуб Тодоровић у молитвеном присуству оба архијереја, месног свештенства, као и благочестивог народа Виндзора и околине. После вечерње службе уприличена је вечера за све присутне, а свештеника Јовица је пожелео добродошлицу драгим гостима у Виндзор и представио предавање владике Кирила на тему Мисија Српске Православне Цркве у Јужној Америци и тренутна ситуација у Црној Гори. Сви присутни су имали прилику да чују надахнуто и веома информативно излагање владике Кирила о лепоти али и изазовима са којима се сусреће у новоуспостављеној епархији Српске Православне Црве у Јужној Америци, али и свима посебно занимљиве информације о изазовима Српске Цркве у Црној Гори.

Овом приликом, уз благослов владике Митрофана, заједнице из Виндзора су учиниле заједнички напор да прикупе средства за помоћ мисији у најмлађој епархији Српске Цркве у којој столује владика Кирило.

У недељу, 15. марта 2020. године, двојица архијереја су служила џвету Литургију у храму Грачаници. Архијереје је дочекало служаче свештенство: протојереј-ставрофор Мирољуб Тодоровић, протојереј Јован Ајуб, протојереј Милан Јовановић, као и протонамесник Владимир Вранић. Молитвено су присуствовали и протојереј Јовица Ћетковић и чтец Брајан Пејн. На светој Литургији је посебно лепо појао хор СПД Грачаница којем се придружио и одређени број чланова хора при храму Светог Димитрија. На крају свете Литургије, владика Митрофан је представио присутном народу свога драгог госта владику Кирила пожелевши му добродошлицу у Виндзор. Затим је владика Кирило произнео надахнуту беседу о неопходности вере у изазовима данашњице, а у контексту друге недеље Великог и Часног поста.

Свештеник Владимир Вранић је позвао све присутне на посну трпезу љубави коју је уприличио Управни одбор Грачанице на челу са председником г. Владимиром Прибојаном. Том приликом је свештеник Владимир Вранић пожелео свесрдну и топлу добродошлицу двојици архијереја у име свеукупне виндзорске заједнице, заблагодаривши најпре владики Митрофану на прилици да виндзорска колонија упозна и угости владику Кирила као свога драгог госта. Затим је благодарност упутио и владики Кирилу на благослову који његова посета доноси, као и на Владикином надахнутом предавању у којем је Владика поменуо између осталог и то да успостављањем Епархије јужно-централноамеричке Српска Црква има васељенско присуство, будући да је она сада присутна на свим насељеним континентима у свету, испуњавајући Господњу заповест: Идите и научите све народе крсетићи их у име Оца и Сина и Светога Духа (Мт. 28,19). У исто време свештеник Владимир је рекао и то да је нарочито снажно сведочанство владике Кирила о Светом владики Мардарију, кога је владика Кирило посебно истицао у своме предавању, јер је и он био први Епископ и велики мисионар, као и да је дело које је Српска Православна Црква поверила њему веома слично оном које је поверила његовом претходнику на Северном континенту.

-Крст који је Црква Христова ставила на Ваша плећа, драги Владико, није ништа мањи од оног који је била ставила и на плећа Светог Мардарија, али данас је живот Српске Цркве на северноамеричком континенту распламсан неугасивим пламеном, а Вама хвала што сте нам Вашом посетом омогућили да се и ми макар мало уградимо у мисију Српске Цркве у Јужној Америци, рекао је свештеник Владимир Вранић.

Затим је владика Митрофан заблагодарио домаћинима на гостопримству и благочестивом народу на молитвеном учешћу у својеврсном празнику, упутивши речи охрабрења у датим околностима још једном је заблагодарио владики Кирилу на посети, наглашавајући да ће владика Кирило увек бити са љубављу дочекан гост. То је надахнуло и владику Кирила да се још једампут обрати свима присутнима, што се неосетно, а на опште одушевљење, преточило у својеврсно предавање са додатним информацијама о мисији Српске Цркве у Јужној Америци. Оба обраћања владике Кирила су била пропраћена и занимљивим питањима од стране присутних. По прочитаној молитви, драги гости су напустили Виндзор и отишли у посету цркви у граду Лондону, ОН, одакле поново у манастир у Милтону. -Овом приликом посебну захвалност дугујемо Aleksandar Media на техничкој и изузетно професионалној техничкој подршци и овом приликом, поручио је протонамесник Владимир Вранић.

Извор; Епархија канадска