Архијереји Порфирије и Хризостом богослужили у Љубљани

Архијереји Порфирије и Хризостом богослужили у Љубљани
Архијереји Порфирије и Хризостом богослужили у Љубљани
Архијереји Порфирије и Хризостом богослужили у Љубљани
Архијереји Порфирије и Хризостом богослужили у Љубљани

У Недјељу месопусну или Недјељу Страшног суда Божјега, 6. марта 2016. године, у прекрасном храму Светих Кирила и Методија у Љубљани служена је Саборна света архијерејска Литургија.

-ФОТОГАЛЕРИЈА-

На позив Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија у Љубљану је 5. марта 2016.  године у вечерњим часовима стигао Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом, а у пратњи протођакона и Хора свештеника Епархије зворничко-тузланске. Свету Литургију служили су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, уз саслужење свештенства, свештеномонаштва и ђаконства.

У бесједи на јевенђелску тему Страшног суда Господњег, Преосвећени Владика г. Хризостом је истакао: -На један сасвим једноставан начин, сликовито да ондашњи Јудеји, а и ми данас могли разумјети, Господ Исус открива једну велику тајну Суда Божјег којег Он најављује, а ми га очекујемо. На питање по чему ће Господ судити људима и како ће раздвојити ''овце'' од ''јаради'' одговор је дао сам Господ питајући их да ли су Га препознали у свијету, међу људима, међу оним његовим најмањима: гладнима, жеднима, босима и слабо обученим, болеснима и утамниченима. Да, онај савршени Бог и Човјек – Богочовјек Исус Христос себе, не само да унижава, већ и поистовјећује са његовим најмањима у овоме свијету које свијет не ријетко презире и одбацује.. Дакле, Богочовјек Исус Христос неће судити по лицезренију или некаквој предодређености, Боже сачувај, већ по дјелима љубави, по доброти срца наших, али никако по сажаљењу... У ове припремне недјеље пред вратима великог и часног поста, Господ нас кроз приче о митару и фарисеју, о блудном сину и, ево данас, о Страшном суду подсјећа на врлине и дјела која ће нас увести у период наше метаноје, тј. покајања, односно цјелокупне промјене. Покајање није адекватан израз за грчку ријеч метаноите. Метаноја је суштинско мијењање начина размишљења, мишљења и адекватно томе и живљења...

На крају свете Литургије владика Хризостом уручио је икону Господа Исуса Христа митрополиту Порфирују и икону Пресвете Богородице Црквеној општини Љубљана.

Извор: Епархија зворничко-тузланска