Архијереји Силуан и Кирило богослужили у Горњем Острогу

Архијереји Силуан и Кирило богослужили у Горњем Острогу
Архијереји Силуан и Кирило богослужили у Горњем Острогу
Архијереји Силуан и Кирило богослужили у Горњем Острогу
Архијереји Силуан и Кирило богослужили у Горњем Острогу

Преосвећена господа Епископи аустралијско-новозеландски Силуан и диоклијски Кирило одслужили су свету архијерејску Литургију на платоу испред Горњег острошког манастира 10. јуна 2017. године, на празник Преподобног Никите Исповједника.

Саслуживало свештенство и свештеномонаштво уз молитвено учешће великог броја вјерника који су из разних крајева свијета дошли у острошку светињу на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Владика Кирило, викарни епископ Митрополије црногорско-приморске, током Литургије је ријечима добродошлице поздравио епископа Силуана који је, како је казао, чадо Митрополије, јер је завршио Цетињску богословију и додао да је Свети Василије и њега и његовог брата архијереја послао да у далеким земљама Аустралији и Аргентини проповиједају Јеванђеље Христово и шире вјеру православну.

Владика Силуан је захвалио епископу Кирилу и казао да је у острошку светињу дошао из далеког свијета као некада, као млади богослов, да се поклони великом чуду Божјем овог краја свијета, великом испуњењу благодатних ријечи, великом литургу, који привлачи мноштво људи благодаћу Божјом.

-Заиста у Светом Василију Острошком су испуњене ове ријечи, јер је Свети Василије своје срце и свој ум, своју цјелокупну конституцију, своје биће молитвом и постом, умивањем у светим врлинама, светотајинским и световрлинским животом претворио у једну велику благодатну ризницу и велики акт и факт истине божанске пројављене у самом Христу, а затим преко његових светих ученика кроз сву историју Цркве наше, да ће се сила Божја пројављивати у овоме свијету и да ће многи који кушају благодат Божју, који долазе у сусрет са њом на кољенима вјере, велика добра задобити од благодати божанске, наћи утјеху, наћи исцјељење и наћи оно што је најважније у нашем животу смисао правог постојања овдје на земљи, казао је владика Силуан.

-Свака молитва и евхаристијско сабрање представља свету Педесетницу и догађај сусрета човјековог срца са живим Богом који се најбоље доживљава кроз Божју благодат. Када Бог дотакне човјеково срце, онда он постаје свјестан себе и свијета око себе, постаје спреман да промијени свој живот, почиње да оплакује свој грјеховни живот и почиње да проналази кохезију својих мисли, сабира га благодат Божја и он постаје једна цјелина, враћа му се људско достојанство, враћа му се заправо оно чему га Бог призва, а то је да буде икона Његова у овом свијету. Човјеку покајнику који долази у сусрет са живим Богом се враћа боголикост, казао је владика Силуан и додао да је Острог мјесто сусрета са живим Богом које преко Божјег угодника Светог Василија сабира све народе.

Поучавајући сабране Владика је казао да светим и чудесним моштима Светог Василија не треба приступати сујевјерно.

-Приступајмо са вјером, као некада крвоточива жена, и изнудићемо љубав и реакцију божанску. Битна је вјера, Бог је велика љубав, али Бог зна шта је за нас најбоље. Немојмо да пороптамо ако Господ не услиши одмах наше молитве. Он је господар времена и рокова и Господ зна шта је и када најбоље за нас и да ли је вријеме да примимо утјеху коју тражимо, казао је Преосвећени Владика г. Силуан и заблагодарио Господу који га је удостојио да служи у острошкој светињи.

Сабрани вјерници и монаштво који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су свето причешће, а заједничарење Преосвећених Епископа г. Силуана и г. Кирила са свештенством и острошком братијом настављено је у манастирској гостопрминици.

Извор: Митрополија црногорско-приморска