Архијереји у посети Црквеној општини у Бечу

Архијереји у посети Црквеној општини у Бечу
Архијереји у посети Црквеној општини у Бечу
Архијереји у посети Црквеној општини у Бечу
Архијереји у посети Црквеној општини у Бечу

У понедељак, 21. марта 2016. године, започела је дводневна званична посета Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Фотија Епархији аустријско-швајцарској.

Црквени великодостојници су срдачно дочекани од архијереја домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја. У вечерњим сатима су поред митрополита Порфирија и епископа Фотија у гостима код Епископа домаћина били и чланови хора бечке Црквене општине под диригентском палицом гђице Бисерке Васић. Хор је овом приликом посебно за високе госте отпевао неколико композиција из збирке циклуса великопосних богослужења. Вече је протекло у веома пријатној атмосфери и чланови хора су имали ретку прилику да чују историјска искуства и очинске савете угледних црквених великодостојника.

Наредног дана је у бечком Саборном храму Светог Саве уприличена свечана доксологија митрополиту Порфирију и епископу Фотију. Поред тројице ђакона, доксологију је служио архијерејски заменик и старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић уз присуство свештенства храма и верног народа.

Епископ Андреј се по доксологији обратио архијерејима и благочестивом народу истакавши важност ове посете, али и велику част коју је доживела бечка Црквена општина и Епархија у целини. Нагласио је да су поменути архијереји из мученичких Епархија и да живе под веома компликованим и тешким околностима. Захвалио је епископ Андреј на жртви и труду да долазе у Беч и изразио је жељу да поново дођу како би следећом приликом заједно служили свету архијерејску литургију.

Након Епископа домаћина је реч прихватио епископ Фотије који је захвалио на лепим, искреним и истинитим речима. Епископ је додао да се осећа врло пријатно у граду у ком живи велики број Срба који потичу и из Епархије далматинске. Епископ Фотије је домаћину овом приликом поклонио панагију, додавши да, нажалост, није био у могућности да присуствује свечаном устоличењу епископа Андреја у јулу 2014. године и да тим чином жели да надокнади свој пропуст.

Након доксологије уприличено је заједничко послужење у Црквеноопштинској канцеларији, уз заједнички разговор архијереја са свештенством. Епископ Андреј је искористио прилику да браћи архијерејима прикаже тренутне радове на Епархијском двору, а након тога су отишли до 16. бечког округа, гд есу разгледали храм Рођења Пресвете Богородице, велики комплекс и помоћне просторије којима предстоји реконструкција.

Пре него што су архијереји отпутовали из Беча, са домаћином су обишли једно од најзнаменитијих места овога града, брдо Каленберг, са којег се пружа велелепна панорама на цео Беч и околину.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска