Архијерејска Литургија на Видовдан у Требињу

Архијерејска Литургија на Видовдан у Требињу
Архијерејска Литургија на Видовдан у Требињу
Архијерејска Литургија на Видовдан у Требињу
Архијерејска Литургија на Видовдан у Требињу

„Иштите најприје Царство Божје и правду Његову, и ово ће вам се додати“ - да иштемо га кроз наш живот, сад у овом времену, кроз наше врлине, кроз нашу тежњу ка добру, кроз све то што је достојно Образа Божјега у нама, да градимо себе као истинске људе, не да се не бринемо уопште за земаљско, него радите и Бог ће допунити. „А ово је вјечни живот да познају Тебе, јединога истинитога Бога, кога си послао Исуса Христа“, дакле, вјечни живот, по тим ријечима, може почети овдје.

Зато што је то у познању Бога, у познању Христа, а кад познамо Христа, онда познамо и Јеванђеље, а кад познамо Јеванђеље, онда познамо да је и ближњи наш живот. Наш Свети кнез Лазар и Свети косовски мученици су, дакле, били такви људи, и зато их данас и прослављамо, који нису мислили на себе, него су испунили ону јеванђеоску љубав, да неко живот свој да за ближње своје… 

Началствујући сабрањем верних на Видовдан у требињском Саборном храму, Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, указао је на оно што је свима најпотребније и на оне који су томе нарочито тежили, сећајући се Светог мученика кнеза Лазара и Светих косовских мученика.

У светој архијерејској литургији учествовали су и политички представници институција Републике Српске и Босне и Херцеговине, представници Града Требиња, као и представници Војске Републике Српске – Трећег пешадијског Република Српска пука, прослављајући тако своју славу, у склопу њеног централног обележавања, које је ове године приређено у Требињу. По одслуженом парастосу, честитајући празник и славу, обратио се и парох мостарски протопрезвитер-ставрофор Радивоје Круљ.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка