Архијерејска Литургија и рукоположење у Никшићу

Архијерејска Литургија и рукоположење у Никшићу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Никшићу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Никшићу
Архијерејска Литургија и рукоположење у Никшићу

У другу недељу пред Васкршњи пост - Месопусну, 3. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. 

У току службе Епископ је рукоположио ђакона др Николу Маројевића, уредника Издавачко-информативне службе Епархије и сабрата никшићке Саборне цркве, у чин јереја. 

Његовом Преосвештенству саслуживало је више свештеника и монаха Епархије уз молитвено учешће бројног верног народа. Литургију је појањем пратио хор Светог новомученика Станка и певница Саборне цркве. 

Архипастирском бесједом сабраним верницима обратио се владика Јоаникије:

-Спремамо се за наступајући Велики и Часни пост. За свако добро дјело треба припрема, а када се ради о спасењу душе потребна је највећа припрема. Молимо се Господу Богу да прими наше молитве, да нас ослободи од наших страсти, лоших мисли, злих дјела и намјера, да идемо правим Божјим путем, да нас оспособи да чинимо добра дјела ближњима, да угађамо Господу, да радимо на свом и на спасењу својих ближњих. Данашње јеванђеље нас поучава о томе како ћемо се најбоље припремити и удостојити тога да Бог прими нашу молитву.

-Господ Исус Христос каже да ако учинимо некоме, нарочито, онима којима је то потребно из љубави према Господу и према ближњем, Он ће то примити као да је самом Њему учињено. Ако не учинимо ако ближњима својим не покажемо љубав онда Бог неће примити нашу молитву коју Му приносимо. Господ каже: „Наг бијах, и не одјенусте ме; болестан бијах, и не обиђосте ме; у тамници бијах, и не дођосте ми; жедан бијах и не напојисте ме...“, а око нас је, свуда и сваког дана, много оних којима треба наша љубав, рекао је Владика и додао:

-Због наших ограничења нијесмо спремни да учинимо свима, али, ако учинимо било коме од ближњих, којима треба наша љубав, не само у породици, него много шире, Бог ће то примити као да је Њему учињено. Ако не учинимо одбиће нам молитву коју Му приносимо. Треба непрестано да имамо у виду човекољубље и братољубље које Господ од нас тражи, и за које ће, ако смо спремни да их посвједочимо, Бог примити наше молитве као миомир, као лијепи дар од наше душе и нашег срца.

Новом свештенику, оцу Николи Маројевићу, Владика је пожелео благословену свету служба коју је примио, да је врши са страхом Божјим, љубављу и стрпљењем према народу:

-Веома образован човјек, вриједан, педантан, честит, сад ће морати и да носи бреме које до сада није носио. Научио је он да се труди. Он је уредник нашег часописа „Свевиђе“, сва црквена издања на којима радимо, ту је његова рука, његова памет, његово образовање. Његово дјело многи нијесу видјели, ни примјетили, али оно је, већ, велико. Замолићу га да када разговара са народом буде стрпљив и саслуша свакога. Много честит и благородан човјек, велике интелигенције и великих дарова, али мора да снисходи, да се прилагођава. Он је сад отац и мора да покаже љубав према дјеци, а дјеца Божја су сви не само дјеца мала, а они су најједноставији и најбољи.

-Нека му је Бог на помоћи, нека га Христос Господ укријепи силом свог живоносног крста, нека оснажи његову вјеру и његову ријеч, његова дјела и његове руке на дјело ове узвишене службе, рекао је Његово Преосвештенство Епископ г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка