Архијерејска Литургија и рукоположење у Сопоту

Архијерејска Литургија и рукоположење у Сопоту
Архијерејска Литургија и рукоположење у Сопоту
Архијерејска Литургија и рукоположење у Сопоту
Архијерејска Литургија и рукоположење у Сопоту

У недељу, 11. новембра 2018. године, када Црква молитвено прославља Светог Аврамија Затворника и Преподобномученицу Анастасију Римљанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у Сопоту.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, и Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, јеромонаси Петар (Драгојловић), старешина манастира Пиносаве, и Дионисије, старешина манастира Свете Петке у Сибници, као и ђакони Филип Јовановић, Урош Костић и Божидар Васиљевић.

-Јеванђелско зачало које смо данас чули на светој Литургији веома значајно, поучно и дирљиво за људски род. Данашње Јеванђеље нам говори о сили Божјој и вери човековој. Не можемо ни веровати у чуда уколико немамо вере у Бога. Тамо где је вера - тамо је Бог, тамо где је вера - тамо је љубав, тамо где је Бог - тамо је и нада. У човеку постоји и добро и зло, али до човека  стоји шта ће победити у њему,  да ли ће то бити љубав или мржња, односно, да ли ће то бити Бог или онај други. Вера нам помаже да схватимо Бога и то једино можемо да схватимо из светог Јеванђеља. Ни у једној књизи нећемо наћи тако садржајан смисао живота нашега као што то можемо наћи у Јеванђељу у којем свака изговорена реч јесте заправо реч која је из Божанских уста произашла, поручио је владика Јован и додао:

-Вера чини могућим и оно што људи мисле да није могуће. А ономе који нема вере се и оно могуће чини немогућим. Зато и каже свети апостол Павле да вером ходимо, а не знањем. Вера нас заправо уводи у знање. Знање без вере није ништа, а вера са знањем нас доводи до духовног оздрављења, доводи до Васкрсења. Свака Литургија јесте Богојављење, јер земљу уздиже на небо, а уздигнуће и нас света Литургија ако верујемо да је оно чиме се ми причешћујемо истинито Тело и истинита Крв Христова. Ако не верујемо нећемо никакве користи имати од Причешћа, јер се ми вером причешћујемо да нам Бог опрости грехе и да нам дарује Царство Небеско. Човек мора да буде свестан ужасне стварности греха, али и да буде свестан благодатне стварности покајања. Али не само да се сећа греха и да због тог сећања пада у очајање, него када се сећа греха да се у исто време сећа и благодати Божје.

После великог входа, ђакон архијерејског намесништва рачанског Божидар Васиљевић уведен је кроз двери у олтар и молитвама које су уследиле рукоположен је у свештенички чин. -Литургија дар Божји, јер на њој задобијамо дарове Божје, задобијамо самога Господа Бога, а данашњи дар јесте што ће ђакон Божидар Васиљевић бити рукоположен у чин свештеника и њему Црква данас поверава прву међулушку парохију у Међулужју, архијерејско намесништво младеновачко, рекао је владика Јован.

После свете Литургије на којој су се причестили сви присутни свештеници и мноштво верног народа, као и школске деце која су својим појањем додатно улепшала богослужење, уследила је трпеза љубави.

Извор: Епархија шумадијска