Архијерејска Литургија и светосавска прослава у Риму

Архијерејска Литургија и светосавска прослава у Риму
Архијерејска Литургија и светосавска прослава у Риму
Архијерејска Литургија и светосавска прослава у Риму
Архијерејска Литургија и светосавска прослава у Риму

Његово Преосвештенство аустријско-швајцарски  Епископ Андреј је 29./30. јануара 2016. боравио у Риму да заједно са протојерејом-ставрофором Рашком Радовићем и потписником овог извештаја у оквиру Архијерејске Литургије прослави парохијску Славу мисионарске парохије Светог Саве у Риму (Parrochia missionaria di San Sava a Roma).

Ово свечано сабрање је отпочело 29. јанаура заједничком вечером на коју је позвао председник Српскe црквено-школске општине "Свети Сава" у Риму г. Владимир Мићић са члановима управе. На тој трпези љубави превладавао је дух радости услед сусрета са Преосвећеним Епископом и прилици за заједничко узношење молитава Свевишњем и Архипастиру Српске Православне Цркве - Светом Сави.

На тој вечери је био и Његова Ексцеленција  др Венингер, некадашњи аустријски амбасадор у Београду и садашњи саветник Папског савета за дијалог са исламом у ватиканској Курији. Након поздравног слова Владике Андреја о делу Светога Саве и вишеструког позива Србима да удруженом вољом и верском ревношћу мисионарску парохију претворе у трајну богослужбену присутност ту на тлу Вечнога града, на месту страдања Апостола Петра и Павла,  амбасадор др Венингер, који је иначе носилац ордена Светог Саве првог степена, у својој речи о Србима и Православљу још једном је посведочио своје дивљење духовности Срба, њиховој верској преданости, тврдећи да је Србија својом историјом и својим фундаменталним вредностима зацело у језгру Европе.

Архијерејска Литургиј је одслужена у суботу 30.1.2016.г. у руском храму Светог Николаја Чудотворца у Риму, благодарећи сабратској солидарности Руске Православне Цркве. На Литургији је присутном народу у римском расејању Владика Андреј говорио о дубокој мисији Светог Саве, о трајној надахњујућој узорности и његовом светитељском животу и подвигу. Литургији је присуствовао и Његова Ексцеленција Бранко Јелић, амабасадор Србије при Светој столици у Риму.

После богослужења Владика је пресекао славски колач и осветио жито. Прослављало се још извесно време у крипти храма Светог Николаја у постлитургијској озарености и радости од овде произнесеног пригодног слова Епископа Андреја кад је позвао Србе у Риму да свесрдно раде на духовној обнови и  установљењу постојане богослужбене традиције у Вечном граду на обалама Тибра.

протођакон Зоран Андрић, Минхен