Архијерејска Литургија у Бандићима

Архијерејска Литургија у Бандићима
Архијерејска Литургија у Бандићима
Архијерејска Литургија у Бандићима
Архијерејска Литургија у Бандићима

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 22. децембра 2018. године са свештенством Свету службу Божју у цркви Светог Николе у Бандићима.

На почетку Литургије Владика је у чин протопрезвитера произвео месног пароха презвитера Илију Зекановића поводом десетогодишњице његовог свештеничког служења.

-Потрудио си се, за то вријеме, колико ти је Бог дао снаге, да служиш храму и народу Божјем у овој парохији. Својим породичним примјером показао си право хришћанско живљење, рекао је Митрополит Амфилохије.

Благодарећи Митрополиту на љубави и чину протојереја, којега је удостојен, отац Илија је казао да ће се трудити да убудуће буде још бољи, како би заслужили спасење и он и паства која му је поверена.

После читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је у литургијској проповеди казао да се око Христа сабирају милиони људи кроз векове да Га се дотакну, Њега као живога Бога који је постао човек, савршени Бог и савршени човек ради нас и ради нашега спасења.

-Тако се сабира Црква Христова, једна, света, саборна, католичанска, апостолска Црква кроз вјекове, која постоји кроз вијекове до данашњега дана и присутна је и данас у овом храму Светог оца Николаја у Бандићима, казао је митрополит Амфилохије.

Подсетио је на речи апостола Павла да у Цркви нема ни Грка ни Јеврејина, ни роба ни слободњака, ни мушкога ни женскога. -Нема ни Кинеза ни Јапанца, ни Руса ни Американца, ни Србина ни Црногорца – само је Исус Христос и они који су сабрани око Њега. То је Црква Христова. Таква је она била кроз вјекове и таква ће она остати до краја свијета и вијека. Много је значајно да то знамо у ово наше вријеме, када су се људи отуђили од Цркве. Многи су се отуђили од Цркве, а хтјели би да они управљају Црквом, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да такви често пута ни у Бога не верују, без обзира на којем су месту. -Али мисле да сад они имају право да располажу са Црквом и са њеним животом. А то није могуће, казао је он.

Владика је поставио питање како може да се у секуларној држави било који владар меша у црквена питања. -То је потпуно безумно. Нарочито овдје код нас у Црној Гори, гдје је у вријеме братоубилаштва убијен Митрополит црногорско-приморски са преко стотину најбољих свештеника Митрополије. И створена је држава оваква каква је данас. Она би требала да поштује Цркву. То је право Цркве, нагласио је Владика.

Митрополит Амфилохије је рекао да се боји да је и то непоштовање Цркве показатељ повампирења братоубилачког духа у Црној Гори. -Ни за кога то није доброо, поготово када се ради о Цркви која је заиста створила ову државу, упозорио је владика Амфилохије.

Рекао је да је властољубље најопакија болест у свим заједницама и да је оно у Римокатоличкој цркви било догма кроз векове, а у Православној Цркви искушење. -Тако је до наших дана. То се види данас и по понашању Цариградског патријарха у односу на Украјину. Властољубље његово довело до велике невоље у Украјини, до подјела које су катастрофалне за будућност не само Украјине и свих словенских народа него у исто вријеме и свеукупног православља, казао је митрополит Амфилохије.

После причешћа верних, око храма је прошла литија са читањем Јеванђеља, а онда је митрополит Амфилохије са свештенством благосиљао славски колач и служио помен за упокојене осниваче, ктиторе и приложнике храма Светог Николе. На крају је Митрополит Амфилохије честитао славу храма и Детињце сабраној деци. -Кроз Христа, који је најљепше дијете, ми поштујемо и сву дјецу свијета. Нека је срећна слава, дјецо, на многаја и благаја љета, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је архипастирском похвалницом одликовао Жарка и Жељка Митровиће из Марковине за показану љубав приликом градње капеле и порте при храму Вазнесења Господњег у Марковини.

Извор: Митрополија црногорско-приморска