Архијерејска Литургија у Барама Радовића

Архијерејска Литургија у Барама Радовића
Архијерејска Литургија у Барама Радовића
Архијерејска Литургија у Барама Радовића
Архијерејска Литургија у Барама Радовића

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 21. децембра 2018. године са свештенством свету службу Божију са парастосом комитском војводи Јовану радовићу у цркви Светих Пантелејмона и Климента Охридског у Барама Радовића у Доњој Морачи.

Владика је богослужио поводом 100 година од упокојења војводе Јована, а тим поводом је у месном парохијском дому одржан и научни скуп.

У литургијској проповеди после читања Јеванђеља, митрополит Амфилохије је рекао да је ономе ко је везан за земаљска и пролазна добра тешко ући у Царство небеско.

-Тако то бива до наших времена. Они који се везују за пролазна богатства, славу и част, који се везују за новац, за злато, за властољубље, за своје неко знање, они тешко могу да се жртвују за оно што је вјечно и што је непролазно, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је увек било људи, нарочито у младим годинама, који су све жртвовали само да би задобили вечно и непролазно достојантво:-Ту се поставља питање: за што вриједи жртвовати свој живот? Они који жртвују свој живот за оно што је пролазно нијесу схватили смисао живота. Они који жртвују свој живот за оно што је вјечно, што је непролазно, за истину, за правду, такви знају зашто су се родили, зашто су живјели на овој земљи. Таквих је увијек било, таквим има и данас, посебно код младих људи. Један од таквих  је и комитски војвода Јован Радовић који је у двадесет седмој години свога живота пострадао у Сарајеву и који се прије тога, од 1916. године, заједно са осталим Морачанима и Ровчанима, успротивио насиљу аустроугарском, истовремено незадовољан и оним што је урадио велики краљ Никола Петровић, везан за властољубље и земаљску славу.

Владика је подсетио да је Јова Радовић, заједно са групом Морачана отишао у Јужну Србију и учествовали у Топличком устанку: - Да би се после вратили отуда и ако комите ослободили Андријевицу, допринијели ослобођењу Колашина, Подгорице, ослободили Никшић. Војвода Јован је потом ослободио Фочу, стигао до Сарајева гдје га је нажалост стигло оно што у Црној Гори стиже од давнина – да брат убија брата, кум кума. И он је убијен у Саарајеву 1918. године. Међутим, убијенији су они који су њега убили. Он је жртвовао своју младост, свој живот за правду Божју, за слободу, казао је митрополит Амфилохије.

На крају богослужења у Барама Радовића, митрополит Амфилохије је одслужио помен на гробу војводе Јована.

Извор: Митрополија црногорско-приморска