Архијерејска Литургија у Бенковцу

Архијерејска Литургија у Бенковцу
Архијерејска Литургија у Бенковцу
Архијерејска Литургија у Бенковцу
Архијерејска Литургија у Бенковцу

У трећу недељу Часног поста Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу.

Током ове крстопоклоне седмице Света Црква нас позива да се окрепимо снагом Крста, било да смо се уморили од поста или смо као људи поклекли под теретом својим личних мука. Највећа тајна у људском животу јесте како да разуме тајну Крста Христовог, а онда и тајну сопственог крста. Распећем на Крсту Христос је разапео и све грехе човечанства, а кроз Његово Васкрсење васкрсла је цела васиона. У доба Његово крст је био симбол поруге, а на њему су разапињани највећи злочинци и разбојници, да би се извргли руглу и свету обелоданила њихова недела. Зато су Јевреји тражили да се Господ на крсту разапне, да би на тај начин обезвредили Његову месијанску мисију. Уместо тога тај Крст постаде силан, постаде знак спасења кроз кога је Христос победио нашег највећег непријатеља, смрт, а са њом и све демоне и све силе греха од тога времена до данас. Због тога је важно да у својој кући, поред светих икона имамо и крст, јер нас он чува и гони демонске силе из наших домова.

-Треба да вратимо симбол крста у наш свакодневни живот и да се научимо да се пре јела, као и пре почетка сваког важног посла прекрстимо, рекао је епископ Фотије. Уздајући се у знамење крста на тај начин освећујемо своје јело и добијамо благослов за своје науме. Епископ Фотије поручио је да људи овде у Далмацији добро знају шта значи крст страдања, прогона и мучеништва, али ако не разумемо голготски крст ризикујемо да постанемо очајници. Са друге стране, ако верујемо у Васкрсење, све недаће које нас свакодневно разапињу добијају друго значење. Човек може да покуша да сиђе са свога крста тако што ће се предати земаљским задовољствима и страстима и настојати да угађа свим својим приземним жељама. То није добро, јер то није пут Спасења. Уздањем у Часни Крст, долажењем на богослужења и кроз свету тајну причешћа човек се окрепљује и добија снагу којом се носи са својим свакодневним распећима.

Ми, Срби у Далмацији нећемо моћи да изнесемо свој крст ако не размемо тајну крста голготскога. Доласком у своје свете храмове, негујући своју веру, традицију, културу и писмо, ми се окрепљујемо и са разумевањем поштујемо туђе, али чувамо своје, без обзира на све притиске којима смо изложени, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска