Архијерејска Литургија у Берну

Архијерејска Литургија у Берну
Архијерејска Литургија у Берну
Архијерејска Литургија у Берну
Архијерејска Литургија у Берну

У суботу, 2. марта 2019. године, испред храма Светих Ћирила и Методија у Белпу покрај Берна свечано је дочекан Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј који је началствовао светим литургијским сабрањем.

Саслуживали су протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереј-ставрофор др Стефан Анастасиу, протојереј-ставрофор Станко Марковић, архијерејски намесник за Швајцарску и старешина храма у Белпу, протојереј Јован Ћурин и ђакон Иван Толић. Благољепију службе допринели су и диригенти из Епархије аустријско-швајцарске које је угостила Црквена општина у Берну.

После сабрања, присутнима се у црквеној сали најпре обратио епископ Андреј, честитавши управи Црквене општине на доброј организацији догађаја који су уприличени поводом прославе јубилеја, а затим је укратко изложио историју Српске Православне Цркве.

Поводом јубилеја 800 година Српске Цркве, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Радомир Поповић одржао је предавање, током кога је акценат ставио на улогу Светог Саве у процесу добијања аутокефалности Српске Православне Цркве. Учешће у прослави узео је и конзул Републике Србије г. Предраг Мандић са породицом.

Чланице Кола српских сестара уложиле су и овом приликом свој труд и са много љубави припремиле трпезу за све присутне.

Током свог боравка у Швајцарској, Његово Преосвештенство Епископ Андреј примио је у просторијама Српске Цркве у Белпу високог представника Савезне владе у Берну др Михаела Хекендорна. Током пријема било је речи о улози Српске Цркве у друштвеном животу у Швајцарској. Епископ Андреј је г. Хекендорну поклонио књигу о светињама и задужбинама Српске Цркве на енглеском језику.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска