Архијерејска Литургија у Книну

Архијерејска Литургија у Книну
Архијерејска Литургија у Книну
Архијерејска Литургија у Книну
Архијерејска Литургија у Книну

На почетку Недеље митара и фарисеја, 21. фербуара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Георгија у Книну.

Овом приликом, владика Фотије одликовао је книнског пароха Сава Мајсторовића чином протојереја. Епископ Фотије је честитао проти на одликовању и пожелео му сваки благослов Божји, истакавши да треба да настави да чини добра дела као и до сада и да се труди око обнављања цркава и духовног живота у својој парохији: -Важно је да нашу дечицу васпитавамо у православном духу, да она знају своју културу, језик и писмо, рекао је епископ Фотије и подсетио верни народ да следе дани припреме за почетак Часног поста.

-Наша нас Црква поучава како да се припремимо за најрадоснији празник Васкрсења Господњег. Поуку данашњег дана налазимо у јеванђељској причи о митару и фарисеју која говори о два човека која су заједно приступила Светој Литургији. Фарисеј беше горд човек који је пред Господом почео да набраја своја добра дела и врлине, указујући непрестано на грехе свога ближњег, не сматрајући притом да је он сам у било чему грешио. Са друге стране, митар беше спуштене главе, свестан својих сагрешења због којих се искрено кајао и молио од  Бога опрост, без осуђивања других и поређења са њима. На крају службе изађоше фарисеј и митар из светог храма, али први не би оправдан од Господа иако је за себе мислио да је праведан, док митар задоби опрост за који се молио. Ова безвремена прича објашњава нам саму суштину поста, без које су сва друга одрицања узалудна, јер ако се не одрекнемо гордости и греха не можемо бити спремни  и достојни Васкрсења Христовог.  Не упиримо прстом у своје ближње да бисмо указали на његове грешке, него размислимо добро о сопственим делима да бисмо постали свесни својих греха и спознали покајање, а уз њега и опроштај Господњи. Једино тако можемо се удостојити да заиста заслужимо љубав Божју, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска