Архијерејска Литургија у манастиру Косијерево

Архијерејска Литургија у манастиру Косијерево
Архијерејска Литургија у манастиру Косијерево
Архијерејска Литургија у манастиру Косијерево
Архијерејска Литургија у манастиру Косијерево

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, на празник Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и Нову годину, 14. јануара 2017. године, заупокојену архијерејску Литургију у манастиру Косијерево, поводом упокојења Бранке Кнежевић, мајке старјешине Саборног храма у Никшићу свештеника Остоје Кнежевића.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке, уз молитвено учешће сабраног вјерног народа. Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени епископ Јоаникије који је говорио о великом празнику Обрезања Христовог и празнику Светог Василија Великог, када празнујемо и почетак Нове године. Он је казао да на овај свети дан благодаримо Богу за Његова доброчинства која нам је даровао у досадашњем времену и молимо Га да своју милост и своју благодат на овај свијет излива и убудуће:

-Господ Исус Христос дошао је у овај свијет, Син Божји оваплотио се од Пресвете Дјеве Богородице силом Светог Духа и ево изузетног доказа и свједочанства о Његовом оваплоћењу, Његовом смирењу. Стари обичај јеврејски обрезања мушке дјеце Он је примио на себе, не зато што је то Њему било потребно, не зато што Му је било потребно очишћење од гријехова, него да би нас очистио од гријехова и да би показао да је Он устројио обрезање и да сваки закон, сваки добри обичај благосиља.

-Господ је обрезањем предуказао на духовно обрезање, а то је свето крштење. Управо за неколико дана прославићемо Крштење Христово - Богојављење, јер је Он и обрезање и крштење примио да би нама устројио бању поновног рођења, да би нас очистио од наших гријехова, да би обновио нашу природу, да би нас Духом Светим просветио и оживотворио, да ни нам даровао трајну и неодузиву благодат, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

-Као што је био обичај код Јевреја, Он је у овај дан примио и име, а дато Му је име, од раније проречено, Исус што значи Спаситељ. Божја сила дала је силу имену Његовом, па сви који су прослављали име Божје, који су Му остали вјерни, постали су причасници те славе, а који су се борили против имена Божјег сами су себе урушавали. Данас прослављамо једног великог, светог, слободно га можемо назвати апостолом Христовим, а то је Свети Василије Велики, који се прославља на дан Обрезања Христовог. Име Светог Василија помиње се одмах послије имена Светих свеславних апостола, јер ако је неко био ауторитет у Цркви по примјеру светог живота, по мудрости, по одлучности и по дјелима која је оставио, то је био Свети Василије Велики.

-Он је прослављао име Божје, прослављао оваплоћење Христово, славио Пресвету и Животворну Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, потрудио се да у овом животу своје дарове умножи, био је обдарен великим даровима Божјим, али се није лијенио, него се и много трудио, учио, подвизавао, много се молио и Цркву Божју устројавао, штитио од јереси и раскола, од оних који су хтјели да поцијепају ризу Христову. Свети Василије је био учитељ, многи и велики су се њему обраћали за поуку, али, хвала Богу, Бог је тако устројио да велики људи који поживе овдје на земљи, присутни су у животу Цркве и кад оду у наручје Божје, чак још више. На чудесан, необјашњив начин присутни су у животу свих нас, бесједио је Његово Преосвештенство.

Владика је казао да данашње сабрање, у овој светињи, на велики празник Цркве Божје, има и посебан повод, а то је испраћајновопрестављене слушкиње Божје Бранке Кнежевић из овог, привременог живота. Она је као честита мајка, која је остала вјерна имену Божјем и косијеревској светињи, према Владикиним ријечима, заслужила да се баш у овој цркви од ње опростимо. -Помолили смо се Богу за њену душу, а она је својим животом, својом вјерношћу Богу и закону Божјем заслужила да јој Господ буде милостив, да је прими у своје вјечно и животворно наручје, да је настани тамо гдје нема ни бола, ни уздисаја и да је утјеши, јер је много пропатила у овом животу. Хвала Богу, оставила је добар примјер кроз своје трпљење, кроз своју добродушност, кроз своју честитост. Нека та честитост и добродушност остане у њеном наслеђу, у њеној дјеци и потомству. Нека Господ дарује покоја њеној души и Царство небеско, а свим сродницима да дарује утјеху, мир, здравље и сваки напредак, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка